نشانی :

شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره تلفن :

071-91009393

ساعت کاری :

شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30

آزمایش K Urine

نام آزمایش : K Urine

هزینه آزمایش : 301,190 ریال

وضعیت ارائه آزمایش : موجود

نوع نمونه :

ادرار ۲۴ ساعته، ادرار رندم

حجم نمونه :

۵ ml

نگهداری نمونه :

  نمونه به مدت ۲۴ ساعت در دمای اتاق، ۲ هفته در یخچال و ۳ ماه در فریزر پایدار است.

حمل و نقل نمونه :

 رعایت زنجیره سرد (8-2 در جه)

راهنمای جمع آوری نمونه :

  1. بیمار نیازی به رژیم غذایی بخصوصی ندارد.
  2. نمونه ادرار ۲۴ ساعته به طور صحیح جمع آوری گردد.

اطلاعات لازم از بیمار :

سن بيمار, مصرف دارو ,سابقه بيماري

اطلاعات بالینی :

آزمایش پتاسیم ادرار، یک تست تشخیصی است که غلظت پتاسیم را در نمونه ادرار اندازه گیری می کند.

پتاسیم یک الکترولیت ضروری در بدن است و سنجش مقدار آن در ادرار می تواند اطلاعات مفیدی در مورد عملکرد کلیه و تعادل الکترولیت ها ارائه دهد.

آزمایش پتاسیم ادرار در شرایط مختلف انجام می شود:

ارزیابی عملکرد کلیه: زیرا کلیه ها دفع پتاسیم را در ادرار به خوبی تنظیم می کنند. مقادیر غیر طبیعی پتاسیم در ادرار می‌تواند نشان دهنده اختلال عملکرد کلیه باشد.

هیپوکالمی یا هیپرکالمی: به ارزیابی مقادیر پایین پتاسیم (هیپوکالمی) یا پتاسیم بالا (هیپرکالمی) در بدن کمک می کند. مقادیرغیر طبیعی پتاسیم ادرار می تواند اطلاعاتی در مورد علت اصلی فراهم کند.

تشخیص و چکاپ: در مواردی که اختلالات کلیوی، اختلالات غده فوق کلیوی یا برخی داروها می‌توانند بر مقدار پتاسیم تأثیر بگذارند، تست پتاسیم ادرار می تواند به تشخیص و چکاپ مداوم کمک کند.

اسیدوز متابولیک: در ارزیابی اسیدوز متابولیک که با اسیدی شدن بیش از حد در مایعات بدن، همچون ادرار مشخص می شود. تغییر مقدار پتاسیم ادرار می تواند اطلاعاتی تشخیصی فراهم کند.

عدم تعادل الکترولیت: بخشی از ارزیابی عدم تعادل الکترولیت است که می تواند بر عملکردهای مختلف بدن همچون عملکرد عضلانی و عصبی، ضربان قلب و تعادل pH تأثیر بگذارد.

فشار خون بالا: این آزمایش می‌تواند به عنوان بخشی از تست ارزیابی فشار خون بالا به منظور تشخیص اینکه آیا فشار خون بالا به یک بیماری زمینه‌ای که بر تعادل پتاسیم تأثیر می‌گذارد مرتبط است یا خیر، انجام شود.

 

نام های مشابه :

Potassium, Random Urine, Potasium, 24 hour Urine

عوامل مداخله گر :

  • پنی سلین، کاربی سیلین، EDTA، انسولین، دیورتیک‏ها، گلوکوکورتیکوئیدها و سالیسیلات‏ها ممکن است سبب افزایش کاذب  پتاسیم ادرار شوند.
  • آمیلورید، دیازید، اپی نفرین، گلوکز و پرولاکتین موجب کاهش مقادیر پتاسیم ادرار می گردد.
  • زیاده روی در مصرف شیرین بیان ممکن است سبب افزایش سطح ادراری پتاسیم گردد؛ زیرا شیرین بیان همانند آلدوسترون عمل می نماید و دفع پتاسیم را افزایش می دهد.
  • بیلی روبین و هموگلوبین تأثیر کمی در تداخل داشته اما نمونه های لیپمیک تداخل قابل ملاحظه ای دارند.

اطلاعات تکمیلی :

مقادیر پتاسیم ادرار به طور مشخص وابسته به میزان دریافت پتاسیم است. اگر کاهش قابل توجهی در پتاسیم سرم یا ادرار برای چند روز وجود داشته باشد، دفع ادراری پتاسیم باید کمتر یا مساوی ۱۵ mmol/L  یا کمتر مساوی ۳۰ mmol/day  باشد. تغییرات دیورنال قابل توجهی وجود دارد و در شب میزان دفع ادراری بالاتر است.  موارد افزایش و کاهش پتاسیم ادرار در ذیل شرح داده شده است.

موارد افزایش سطح K ادرار:

ü      نارسایی مزمن کلیه: دفع سدیم در بیشتر اشکال نارسایی کلیوی به علت ناتوانی بازجذب کلیه افزایش می یابد. پتاسیم نیز ه دنبال سدیم دفع می شود.

ü      اسیدوز توبولی کلیه: کاهش دفع هیدروژن موجب افزایش دفع پتاسیم می گردد.

ü      روزه داری: بافت های دارای چربی و پروتئین جهت تولید انرژی در گرسنگی طولانی تجزیه می شوند. سلول های این بافت ها پتاسیم را به درون جریان خون می ریزند. سپس پتاسیم به مقدار زیادی از ادرار دفع می شود.

ü      هیپر آلدوسترونیسم و سندروم کوشینگ: آلدوسترون سبب افزایش دفع ادراری پتاسیم می گردد. گلوکوکورتیکوئیدها نیز اثری مشابه آلدوسترون دارند. از این رو در سندروم کوشینگ دفع پتاسیم نیز افزایش می یابد.

ü      مصرف بیش از اندازه شیرین بیان: شیرین بیان تأثیری همانند آلدوسترون دارد.

ü      آلکالوز: هیدروژن در لوله های کلیوی در تبادل با دفع پتاسیم بازجذب می گردد.

ü      درمان با دیورتیک ها (مُدرها): بسیاری از دیورتیک ها موجب دفع پتاسیم و افزایش دفع ادراری آن می گردند.

         موارد کاهش سطح K ادرار:

ü      کم آبی بدن( دهیدراتاسیون): کاهش جریان خون کلیوی به سبب کم آبی بدن موجب کاهش دفع ادراری پتاسیم می گردد.

ü      بیماری آدیسون: این بیماری همراه با کاهش اثر آلدوسترون بر روی کلیه ها می باشد. آلدوسترون سبب افزایش دفع ادراری پتاسیم می گردد، از این رو کاهش سطح آلدوسترون با کاسته شدن از سطح پتاسیم ادراری همراه است.

ü      سوء تغذیه، استفراغ، اسهال و سوء جذب: افزایش دفع در استفراغ و اسهال و کاهش برداشت پتاسیم با کاهش دفع ادراری پتاسیم سازگار است.

ü      نارسایی حاد کلیه: دفع پتاسیم از ادرار کاهش می یابد. این پدیده شایعترین علت هیپرکالمی (افزایش پتاسیم سرم) می باشد.

 

  • هنگامی که پتاسیم سرم یا پلاسما کمتر از ۳ mmol/L  باشد دفع ادراری پتاسیم به میزان۴۰ mmol/day زیاد محسوب خواهد شد. با چنین هیپوکالمی، اگر دفع ادراری کمتر از ۲۰ mmol/day  باشد یعنی منشأ آن دفع کلیوی نیست و باید به عللی همچون استفراغ، داشتن لوله NG، تومور ویلوس، سندروم VIPoma، سوء استفاده از مسهل و هیپرهیدروزیس فکر کرد. در صورتی که هیپوکالمی همراه با دفع ادراری بیشتر از۵۰ mmol/day  در یک فرد هیپرتانسیو  بدون درمان دیورتیک باشد، احتمال هیپرآلدوسترونیسم / هیپررنینمی اولیه یا ثانویه وجود دارد.
  • کلیه ‏ها به محرومیت پتاسیم به سرعت جواب نمی‏دهند. گلوکوکورتیکوئیدها (از جمله استروئیدهای اندوژن در سندرم کوشینگ) از علل دفع ادراری پتاسیم (kaliuresis) هستند. بررسی ادرار ۲۴ ساعته از نظر پتاسیم یک تست غربالگری مناسب برای هیپرآلدوسترونیسم می‏باشد.
  • اندازه گیری پتاسیم به روش ISE، غیر اختصاصی می باشد، زیرا سایر یون های هالوژنی را نیز شناسایی می کند.
  • روش اسپکتروفتومتریک دارای صحت و دقت بالایی قابل رقابت با روش فلیم فتومتری است.

زمان جواب دهی : 1 روز


آدرس : شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره های تماس : 071-32369393-6 / 071-91009393

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30


شماره ی واتساپ : 09914444130
آدرس اینستاگرام : instagram.com/razlab.ir