نام آزمایش : Factor 5 leiden
هزینه آزمایش : 1,619,650 ریال
وضعیت ارائه آزمایش : موجود
نوع نمونه :
پلاسما سيتراته
کمترین حجم نمونه :
1ml
نگهداری نمونه :
2 ساعت در دمای اتاق، 14 روز در دمای منفی 20 درجه، 6 ماه در دمای منفی 80 دجه
حمل و نقل نمونه :
فريز شده همراه با يخ خشک
راهنمای جمع آوری نمونه :
اطلاعات لازم از بیمار :
سن بيمار, مصرف دارو ,سابقه بيماري
آمادگی لازم قبل از نمونه گیری :
نیاز به ناشتایی نمی باشد. از مصرف داروهای ضد انعقادی از قبیل هپارین، کومادین (وارفارین)، هیرودین یا آرگاتروبان چند ساعت قبلاز انجام آزماش اجتناب شود.
اطلاعات بالینی :
Factor V یا فاکتور 5 لیدن یکی از فاکتورهای انعقادی موجود در فرآیند لخته خون است. فاکتور 5 و پروترومبین دو فاکتور انعقادی ضروری جهت تشکیل مناسب لخته هستند در افرادی که در یکی از ژنهایی که این فاکتورها را کد می کنند موتاسیون وجود دارد خطر لخته خون افزایش می یابد. Factor V برای کمک به تعیین دلیل رخداد ترومبوتیک اولیه بکار روند به ویژه هنگامی که سن فرد کمتر از 50 سال باشد یا در یک مکان غیر عادی مثل کبد،کلیه ها،مغز،روده و حفره لگنی یا عروق چشم اتفاق افتاده باشد همچنین این تستها زمانی که VTE عود می کند یا تاریخچه فامیلی ترومبوز وجود دارد درخواست می شود. در افراد طبیعی نسبت مقاومت به پروتئین C فعال شده معمولاً بیشتر از 2 است در حالی که در افرادی که فاکتور V لیدن دارند این نسبت کمتر از 2 می باشد، زیرا فاکتور V آنها جهش یافته و این مسئله باعث مقاومت فاکتور V به عمل تخریبی پروتئین C میشود. اگر نتیجه این تست غیرطبیعی بود، کاوش فاکتور V لیدن براساس PCR انجام می گردد که استاندارد طلایی برای آزمایش است. مقاومت به پروتئین C فعال شده شایعترین استعداد ارثی شناخته شده برای ترومبور وریدی است. پروتئین C فعال شده بطور طبیعی فاکتورهای 5 و 8 فعال شده را از طریق شکستن پروتئولیتیک در بقایای اختصاصی آرژینین تجزیه کرده و در نتیجه انعقاد را مهار میکند. افرادی که مقاومت به پروتئین C فعال شده دارند، دارای یک فاکتور 5 جهش یافته هستند که نسبت به فعالیت تجزیهای پروتئین C فعال شده مقاوم است و بیشتر از 95% موارد ناشی از یک جهش نقطهای بوده و به عنوان موتاسیون لیدن شناخته می شود. احتمالاً مقاومت پروتئین C فعال شده (APCR) مهمترین فاکتور خطر ترومبوز است. افزایش خطر در هتروزیگوتها در حدود 7 برابر و در هموزیگوتها حدود 80 برابر است. APCR در بین حدود 20% از بیماران با ترومبوز وریدهای عمقی (DVT) اولیه و در بین حدود 40% از بیماران با ترومبوفیلی دیده می شود.
نام های مشابه :
فاکتور پنج لیدن، Activated protein C (APC) resistance mutation، Factor V Leiden mutation، Mutated Factor V
نیازهای همراه نمونه :
نام و نام خانوادگی
عوامل مداخله گر :
وجود ضد انعقادهای لوپوسی و هیرودین سبب نتایج غیرصحیح در کاوشهایی می گردد که براساس زمان انعقاد PTT انجام می¬شوند ولی بر روی تستهایی که براساس DNA انجام می شوند تأثیری ندارد. نمونه سرم یا پلاسمای غیر سیتراته، و نمونه های که بیش از 8 ساعت در دمای اتاق بمانند موجب نتایج کاذب آزمون می گردند. نتایج مثبت کاذب در بیماران با ضد انعقادهای لوپوسی، بارداری، فاکتور VIII افزایش یافته یا مصرف کننده های قرصهای ضد بارداری خوراکی دیده میشود.
موارد عدم پذیرش نمونه :
زمان جواب دهی : 14 روز