نام آزمایش : CEA
هزینه آزمایش : 1,795,680 ریال
وضعیت ارائه آزمایش : موجود
نوع نمونه :
"سرم ، پلاسما EDTA ، پلاسما هپارینه ، مایعات بدن(CSF, Pancreatic, Pericardial, Peritoneal/Ascites or Pleural fluid)
حجم نمونه :
سرم:1ميلي ليتر//ساير:2ميلي ليتر
کمترین حجم نمونه :
سرم:0/5 ميلي ليتر//ساير:1ميلي ليتر
نگهداری نمونه :
"7 روز در دمای 8 -2 c˚ ، سه ماه در 20- c˚"
حمل و نقل نمونه :
رعایت زنجیره سرد (8-2 در جه)
راهنمای جمع آوری نمونه :
زمان نمونه گيري:قبل از جراحي/حدود 4هفته پس از جراحي/سپس هر2تا3ماه يکبار وبه مدت2سال يا بيشتردر بيماراني که در مرحله 2و 3 بيماري هستند.
اطلاعات لازم از بیمار :
سن بيمار, مصرف دارو ,سابقه بيماري
آمادگی لازم قبل از نمونه گیری :
به آمادگی خاصی نیاز ندارد
اطلاعات بالینی :
CEA، گلیکوپروتئینی است که در بافت های طبیعی دستگاه گوارش جنین انسان یافت می شود. در بزرگسالان، CEA به طور معمول در سطوح بسیار پایین در خون موجود است. هنگامی که غلظت CEA بالا می رود، ممکن است وجود سرطان را نشان دهد. (بطور غیر اختصاصی) هرچند که افزایش CEA ممکن است به دلیل بیماری های خوش خیم باشد. CEA در تشخیص زود هنگام سرطان های کولورکتال موثر است و ماهها پیش از بروز علائم بالینی، سطح CEA افزایش پیدا می کند. از آنجایی که سطح CEA می تواند در هر دو بیماری خوش خیم و بدخیم افزایش یابد، آزمایش خاصی برای سرطان کولورکتال نیست. علاوه بر این، همه سرطان های روده بزرگ CEA تولید نمی کنند. بنابراین CEA یک تست غربالگری قابل اعتماد برای تشخیص سرطان کولورکتال در جمعیت عمومی نیست. استفاده از آن محدود به تعیین پیش آگهی و پایش پاسخ تومور به درمان ضد نئوپلاستیک در بیمار مبتلا به سرطان است. CEA به ویژه در بیماران مبتلا به سرطان سینه و دستگاه گوارش مفید است. سطح CEA قبل از درمان اولیه نشانگر بار تومور و در نتیجه پیش آگهی است. بیمارانی که تومورهای کوچکتر و در مراحل اولیه دارند، احتمالاً سطوح CEA پایین، دارند. بیمارانی که تومورهای پیشرفته تر یا متاستاتیک دارند احتمالاً سطح CEA بالایی دارند. کاهش شدید CEA بعد از عمل به سطوح طبیعی نشان دهنده ریشه کنی کامل تومور است. بنابراین از این آزمایش برای تعیین اثربخشی درمان استفاده می شود. آزمایش CEA همچنین در مانیتورینگ بیماران مبتلا به سرطان استفاده می شود. افزایش مداوم سطح CEA گهگاه اولین علامت عود تومور است. آزمایش CEA در پیگیری بیمارانی که قبلاً درمان بالقوه درمانی داشته اند بسیار ارزشمند است. تکرار این نکته مهم است که بسیاری از بیماران (حدود 20٪) مبتلا به تومورهای پیشرفته سینه یا GI ممکن است سطح CEA بالا نداشته باشند. CEA را می توان در مایعات بدن به غیر از خون نیز تشخیص داد. وجود آن در آن مایعات بدن نشان دهنده متاستاز است. آزمایش CEA معمولاً بر روی مایع صفاقی یا فیوژن قفسه سینه انجام می شود. افزایش سطح CEA در این مایعات به ترتیب نشان دهنده متاستاز به صفاق یا پلور است. به همین ترتیب، افزایش سطح CEA در مایع مغزی نخاعی (CSF) نشان دهنده متاستاز سیستم عصبی مرکزی (CNS) است. افزایش سطح: کاهش سطح: درمان مؤثر و ریشه کنی تومور.
نام روش اندازه گیری :
CLIA-ECL-EIA
نام های مشابه :
نیازهای همراه نمونه :
نام و نام خانوادگي ، نوع نمونه
عوامل مداخله گر :
موارد عدم پذیرش نمونه :
حجم کم, همولیز
اطلاعات تکمیلی :
CEA عمدتا برای پایش درمان بیماران مبتلا به سرطان، به ویژه افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ (کولورکتال) استفاده می شود. پس از جراحی ، مقادیر CEA در پایش پاسخ به درمان و در تعیین عود بیماری مفید است. CEA به عنوان شاخص برای سایر اشکال سرطان شامل سرطان راست روده، ریه، پستان، کبد، پانکراس، معده و تخمدان استفاده می شود. همه سرطان ها CEA تولید نمی کنند و تست CEA مثبت همیشه به علت سرطان نیست. بنابراین CEA برای غربالگری جمعیت عمومی استفاده نمی شود. افزایش CEA در مایعات بدن نشان دهنده متاستاز تومور به آن ناحیه از یدن می باشد پس از برداشت تومور کولورکتال سطح CEA باید در عرض ۶ هفته به سطوح طبیعی بازگردد. در غیر این صورت نشان دهنده عدم ریشه کنی کامل تومور می باشد. آزمایش باید در نوبت های متعدد انجام شود و یکبار انجام آن ارزش ندارد. مقادیر اندازه گیری شده بالاتر از ۱۰۰ ng/ml باید رقیق گردد.
زمان جواب دهی : 2 روز