نشانی :

شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره تلفن :

071-91009393

ساعت کاری :

شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30

آزمایش BG&Rh

نام آزمایش : BG&Rh

هزینه آزمایش : 488,710 ریال

وضعیت ارائه آزمایش : موجود

نوع نمونه :

Serum - Whole Blood(E)
 

حجم نمونه :

2 ml

نگهداری نمونه :

1 هفته در 2-8 درجه 

حمل و نقل نمونه :

ارسال در شرایط یخچالی

اطلاعات لازم از بیمار :

سن بيمار, مصرف دارو ,سابقه بيماري

آمادگی لازم قبل از نمونه گیری :

نیاز به ناشتایی ندارد.

اطلاعات بالینی :

 

آزمایش BG Rh ، آزمایشی است که با آن می توان به نوع گروه خونی افراد پی برد.اساس آزمایش BG Rh که نام دیگر آن آزمایش blood group & Rh می باشد، بر پایه ی آزمایش خون است. یعنی جهت تعیین نوع گروه خونی باید نمونه ی خون از شما گرفته شود.

گلبول‌های قرمز در سطح خود عواملی به نام آنتی‌ژن دارند. دو آنتی‌ژن اصلی گلبول‌های قرمز انسان آنتی‌ژن A و آنتی‌ژن Bهستند. گروه‌های خونی براساس وجود و یا عدم وجود این آنتی‌ژن‌ها تعیین می‌گردند. به این صورت كه افرادی كه در سطح گلبول‌های قرمز خود دارای آنتی‌ژن A هستند، گروه خون A، افرادی كه واجد آنتی‌ژن B هستند، گروه خون B، افرادی كه هر دو آنتی‌ژن A و B دارند، گروه خون AB و افرادی كه هیچ كدام از عوامل A و B را ندارند گروه خون O نامیده می‌شوند. در سطح بعضی از گلبول‌های قرمز یك نوع عامل آنتی‌ژنی دیگر نیز وجود دارد به نام Rh كه در صورت وجود این عامل، فرد Rh مثبت و در صورت عدم وجود، فرد Rh منفی می‌شود. بدن انسان به طور طبیعی عواملی به اسم آنتی‌بادی را بر علیه آنتی‌ژن‌های موجود تولید می‌كند. به طور مثال افرادی كه آنتی‌ژن Aرا در سطح گلبول‌های قرمز خود دارند نسبت به آنتی‌ژن B آنتی‌بادی تولید می‌كنند و برعكس. مكانیسم عمل بقیة گروهها نیز به همین صورت می‌باشد مثلاً گروه خون AB چون هیچ‌گونه آنتی‌بادی بر علیه A وB ندارد به راحتی می‌تواند با رعایت عامل Rh، هم از گروه خون A و هم از B خون دریافت كند. در مقابل افراد با گروه خون O چون هیچ کدام از آنتی ژن های A و B را ندارند، بدنشان آنتی بادی بر علیه این دو آنتی ژن تولید می کند. بنابراین افراد با گروه خونی O تنها می تواند از هم گروهی خود خون دریافت کنند و به تمام گروه ها با رعایت عامل Rh خود بدهند (دهنده همگانی).

اگر شخصی با Rh منفی از شخصی با Rh مثبت خون دریافت كند، زمانی كه خون به فرد منفی منتقل می‌شود بدن او آنتی بادی‌هایی بر علیه Rh‌های مثبت وارد شده می‌سازد (چون این Rh‌ها به صورت طبیعی در بدن فرد Rh منفی وجود ندارند بدن آنها را مهاجم تشكیل داده و بر علیه آنها آنتی‌بادی می‌سازد) این مكانیسم با اولین انتقال خون مشكلی ایجاد نمی‌كند ولی اگر دفعات بعدی خون Rh مثبت به فرد منفی انتقال یابد، آنتی بادی‌های ساخته شده به Rh مثبت حمله می‌كنند و باعث رسوب گلبول‌ها می‌گردند كه خطرات جدی ایجاد می‌كند. تعیین نوع Rh برای خانم‌های باردار از اهمیت خاصی برخوردار است. اگر گروه خون مادر منفی و گروه خونی جنین مثبت باشد بدن مادر آنتی‌بادی تولید می‌كند كه این آنتی بادی‌ها از جفت عبور می‌كنند و می‌توانند گلبول‌های قرمز جنین را از بین ببرند.

برای جلوگیری از این امر مادر Rh منفی طی بارداری از ایمونوگلوبولین استفاده خواهد كرد تا بارداری و زایمان موفقی را پشت سر بگذارد. ایمونوگلوبولین Rh(RhoGAM) باعث جلوگیری از پیوند شدن آنتی بادی‌های مادر و آنتی‌ژن‌های Rh جنین می‌شود.  چهار گروه خونی اصلی وجود دارد. این گروه‌های خونی عبارتند از:

گروه خونی A: این گروه خونی حاوی آنتی ژن A و آنتی بادی B است.

گروه خونی B: این گروه خونی حاوی آنتی ژن B و آنتی بادی A است.

گروه خونی AB: حاوی دو آنتی ژن A و B، اما فاقد هر دو آنتی بادی A و B است​ .

گروه خونی O: فاقد دو آنتی ژن A و B، اما حاوی هر دو آنتی بادی A و B است.

سیستم گروه خونی RH

یکی از مواردی که اهمیت سیستم RH گروه‌های خونی را پررنگ تر می‌کند، مسئله مثبت و منفی بودن آن است. این آنتی ژن همچون آنتی ژن‌های A و B دو نوع مثبت و منفی دارد. اما این مثبت و منفی بودن چه زمان‌هایی مورد توجه قرار می‌گیرند:

اهدای خون: هنگام اهدای خون فردی با RH منفی نمی‌تواند از فرد با گروه خونی RH مثبت خون دریافت کند. در مرتبه اول مشکلی ایجاد نمی‌شود اما در دریافت بعدی RH منفی نسبت به نوع مثبت آنتی بادی تولید کرده، سلول‌ها را دفع می‌کند. خون دریافت رسوب کرده و خطرات جدی برای فرد به همراه خواهد داشت.

چون شواهدی مبنی بر تاثیر گروه‌ خونی مادر بر زردی نوزاد وجود دارد، در بعضی از مواقع این آزمایش به همراه آزمایش زردی نوزاد مورد توجه قرار می‌گیرد.

بارداری: یکی دیگر از مواردی که در آزمایشات دوران بارداری مورد توجه قرار می‌گیرد، RH منفی و مثبت است. اگر مادر RH منفی داشته باشد و جنین مثبت در این صورت باید پس از زایمان مادر آمپول روگام تزریق کند. چراکه گفتیم خون آنتی بادی تولید می‌کند بنابراین باید این تزریق در سریعترین زمان ممکن انجام بگیرد تا خون فرصت تولید آنتی بادی پیدا نکند.

 

نام روش اندازه گیری :

هموآگلاتيناسيون
 

نام های مشابه :

Blood Grouping- ABO group and Rh type- Blood Group and Blood type Antibody Identification and Rh factor

Grouping and Rh Blood

نیازهای همراه نمونه :

نام - نام خانوادگی - نوع نمونه

عوامل مداخله گر :

  • وجود پروتئین های غیر طبیعی در سرم، آنتی بادیهای پوشاننده سلول، ژل وارتون، فیبرینوژن، اُتوآنتی بادیها، آنتی بادیهای غیر منتظره، سولفات پروتامین،عفونت ناشی از باکتریهای گرم منفی که شبیه آنتی ژن B فعالیت می کنند در انجلم روشهای تعیین گروه خون تداخل می نمایند.
  • وجود پدیده رولو ( روی هم قرار گرفتن گلبول های قرمز) و حضور آنتی بادیهای سرد در گروه بندی ایجاد اختلال می کند.
  • زیرگروههای ضعیف ممکن است باعث ایجاد اشتباه در گروه بندی شوند.

موارد عدم پذیرش نمونه :

نمونه های هموليز - يخ زده- لخته

اطلاعات تکمیلی :

گروه‌بندی خون قبل از انتقال خون یا هنگام طبقه‌بندی خون فرد برای اهدا انجام می‌شود. گروه خونی راهی سریع و آسان برای اطمینان از دریافت نوع مناسب خون در حین جراحی یا پس از آسیب است. اگر به شما خون ناسازگار تزریق شود، می تواند منجر به ایجاد لخته خون یا آگلوتیناسیون شود که می تواند کشنده باشد. گروه خونی به ویژه برای افراد باردار مهم است. اگر مادر Rh منفی و پدر Rh مثبت باشد، کودک احتمالا Rh مثبت خواهد بود. در این موارد، مادر نیاز به دریافت دارویی به نام RhoGAM دارد. این دارو بدن مادر را از تشکیل آنتی بادی‌هایی که ممکن است در صورت مخلوط شدن خون نوزاد، به سلول‌های خونی کودک حمله کند، حفظ می‌کند، که اغلب در دوران بارداری اتفاق می‌افتد.

زمان جواب دهی : 1 روز


آدرس : شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره های تماس : 071-32369393-6 / 071-91009393

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30


شماره ی واتساپ : 09914444130
آدرس اینستاگرام : instagram.com/razlab.ir