نام آزمایش : Protein-s
هزینه آزمایش : 5,967,000 ریال
وضعیت ارائه آزمایش : موجود
نوع نمونه :
پلاسمای سیتراته
حجم نمونه :
1 ml
نگهداری نمونه :
14 روز در 20- درجه
حمل و نقل نمونه :
فریز
راهنمای جمع آوری نمونه :
1- نمونه های خارج از آزمایشگاه باید فوراً جهت انجام آزمایش یا فریز نمونه به آزمایشگاه فرستاده شود. ۲- نمونه در کمترین زمان ممکن باید سانتریفیوژ گشته و پلاسما از سلول جدا گردد. ۳- به علت آلودگی پلاکتی و ایجاد تداخل در نتایج آزمون بهتر است نمونه دوبار سانتریفوژ گردد. ۴- برای سنجش آزمون از لوله های مخصوص به نمونه استفاده کنید و از انتقال نمونه به لوله دیگر اجتناب کنید. ۵- بهتر است خون ابتدایی گرفته شده برای اندازه گیری پروتئین S استفاده نشود؛ زیرا نمونه اولیه ممکن است حاوی ترومبوپلاستین بافتی باشد و در نتایج آزمون تداخل نماید. ۶- هر گونه داروی مؤثر بر نتایج آزمون را در برگه آزمایش یادداشت نمایید.
اطلاعات لازم از بیمار :
سن بيمار, مصرف دارو ,سابقه بيماري
آمادگی لازم قبل از نمونه گیری :
اطلاعات بالینی :
پروتئین S به کمک پروتئین C در کنترل انعقاد خون نقش دارد.کمبود هر یک از این پروتئینها منجر به تشکیل غیرطبیعی و بیش از اندازه لخته خون میشود. برای تولید وعملکرد مناسب هردو پروتئین S و C به ویتامین K نیاز است.کمبود هر کدام از این پروتئینها باعث ترومبوز میشود. پروتئین S به عنوان یک کوفاکتور،تاثیر ضدانعقادی پروتئین C فعال شده را افزایش میدهد.حدود نیمی از پروتئین S در ترکیب با C4- Binding protein غیر فعال میشود. پروتئین C فعال شده در حضور پروتئین S فاکتورهایVوVǀǀǀرا به سرعت غیرفعال میکند.این فاکتورها در تولید ترومبین نقش دارند.ترومبین یک فاکتور انعقادی است که سرعت روند تشکیل لخته را تنظیم میکند. این تست همچنین برای افتراق بین کمبود ارثی و اکتسابی پروتئین S درخواست میشود.کمبود ارثی پروتئین S با خطربالای ترومبوامبولی مرتبط است.کبود اکتسابی این پروتئین در بیماری های اتوایمیون مختلف وشرایط التهابی دیده میشود زیرا سطح C4- Binding protein دراین موارد افزایش مییابد.اندازه گیری سطح C4- Binding protein برای همه ی افراد با کمبود پروتئین S ضروری است.
– تشخیص بیماری Venous ThromboEmbolism (VTE) با علائم درد در یکی از پاها،تورم پا یا ادم وکبودی وتغییر رنگ پا -تشخیص بیماری امبولی تنفسی با علائم تنگی نفس شدید،سرفه همراه با خلط خونی،درد قفسه سینه در ناحیه ریه وضربان سریع قلبی – تشخیص بیماری انعقاد درون رگی منتشر(DIC) با علائم خونریزی لثه،تهوع،استفراغ،دردشدید ماهیچه،تشنج وکاهش خروجی ادرار -اختلالات شدید انعقاد خون در نوزادان -افتراق بین کمبود اکتسابی وارثی پروتئین Sعلت درخواست :
-ظهور علائم حملات ترومبوتیک یا ترومبوآمبولی به خصوص در سنین کمتراز50سال
نام های مشابه :
عوامل مداخله گر :
موارد عدم پذیرش نمونه :
نمونه های همولیز، ایکتریک، لیپمیک
اطلاعات تکمیلی :
پروتئین C و S از مهارکنندگان کوفاکتورهای انعقادی ۵ و ۸ می باشند. ترومبین بعد از متصل شدن به ترمبو مدولین (به عنوان رسپتور ترومبین در سطح سلول های اندوتلیال) سبب فعال شدن پروتئین C می گردد. پروتئین C فعال شده نیز از طریق اتصال به گیرنده پروتئین C سلول اندوتلیال (ECPR)؛ سبب تجمع پروتئین C بر سطح اندوتلیال و تسهیل فعال سازی آن (APC) از طریق مجموعه ترومبین- ترمبو مدولین می گردد. پروتئین S به عنوان کوفاکتور پروتئین C؛ باعث افزایش و بهبود عملکرد پروتئین C و انصال آن به پلاکت ها می گردد. پروتئین C فعال شده از طریق مهار کننده های سرین پروتئازی سرمی (Serpins) مانند آنتی ترومبین؛ مهار می گردد. همچنین پروتئین C به عنوان یک عامل موثر در تسهیل فیبرینولیز مطرح می باشد.
زمان جواب دهی : 14 روز