نشانی :

شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره تلفن :

071-91009393

ساعت کاری :

شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30

آزمایش Macro prolactin

نام آزمایش : Macro prolactin

هزینه آزمایش : 0 ریال

وضعیت ارائه آزمایش : موجود

نوع نمونه :

سرم

حجم نمونه :

1 ml

نگهداری نمونه :

7روز 8-2 درجه و تا 3 ماه 20- درجه

حمل و نقل نمونه :

 در صورت نمونه گیری در خارج از آزمایشگاه، نمونه را بلافاصله به آزمایشگاه ارسال کنید. در صورت تأخیر نمونه را روی یخ نگهداری نمایید.

راهنمای جمع آوری نمونه :

  •  نمونه را در لوله ‏های از قبل سرد شده (chilled) بین ۸ تا ۱۰ صبح بگیرید و آنرا روی یخ نگهدارید.
  • سرم را توسط سانتریفیوژ یخچال‏دار جدا کرده، در ویال های پلاستیکی بریزید و در جای سرد نگهداری نمایید.
  •  از جمع آوری نمونه سرم لیز، ایکتریک و یا لیپمیک اجتناب نمایید.

آمادگی لازم قبل از نمونه گیری :

  • به مدت 12 ساعت قبل از جمع آوری نمونه از مولتی ویتامین ها یا مکمل های غذایی حاوی بیوتین (ویتامین B7) که معمولا در مکمل ها و مولتی ویتامین های مو، پوست و ناخن یافت می شود، استفاده نکنید.
  • نمونه باید 2 تا 4 ساعت پس از بیدار شدن جمع آوری شود. ترجیحا سه ساعت قبل از نمونه گیری از خواب بیدار شوید.
  • بهترین زمان برای نمونه گیری مابین ساعت 8 تا 10 صبح است، نیم ساعت قبل از جمع آوری نمونه، از استرس عاطفی، ورزش و مصرف پروتئین خودداری کنید، همه اینها باعث افزایش سطح پرولاکتین می شود.
  • 24 ساعت قبل از انجام آزمایش از فعالیت جنسی و تحریک سینه پرهیز نمایید.
  • بیماری های زمینه ای و داروهای هورمونی مصرف شده را حتما به آزمایشگاه اطلاع دهید. مثلا در مواردی کم کاری تیروئید اولیه می تواند PRL را افزایش دهد.
  • در هنگام خواب افزایش می یابد و اوج آن در اوایل صبح است.

اطلاعات بالینی :

ماکروپرولاکتین، پرولاکتینی است که به طور معمول به پروتئین (ایمونوگلوبولین) متصل است، در بدن فعال نیست و وجود بیماری را نشان نمی دهد. اگر افزایش پرولاکتین در بیماران بدون علامت مشاهده شود، آزمایش های آزمایشگاهی بیشتری ممکن است انجام شود تا مطمئن شود که این به دلیل ماکروپرولاکتین نیست.

کاربردهای بالینی:

۱٫ تعیین سطح بیولوژیک فعال پرولاکتین، در بیماران بدون علامت با سطح پرولاکتین بالا

۲٫ تعیین وجود یا عدم وجود ماکروپرولاکتین

پاتوفیزیولوژی ماکرو پرولاکتینمی:

علت تشکیل ملکول تترامر پرولاکتین ( ماکروپرولاکتین) وجود آنتی بادی ضد پرولاکتین از کلاس IgG است. اصطلاح ماکرو پرولاکتین زمانی به کار برده می شود که بیش از %۶۰-۳۰ پرولاکتین بیمار به شکل ماکرو پرولاکتین باشد.

گلیکوزیلاسیون و فسفریلاسیون بعضی پروتئین ها می تواند باعث بروز اپی توپ های جدید (Neo-epitopes) شود که تولید آنتی بادی علیه آنها را برمی انگیزد . اگر اشکالی از ملکول پرولاکتین که در هیپوفیز فسفریله می شوند توسط سیستم ایمنی تحمل نشوند ، نشت این ملکول ها از هیپوفیز به دلیل وجود التهاب هیپوفیز و یا نقص دفسفریله شدن آنها باعث پاسخ ایمنی و تولید آنتی بادی هایی می شود که ملکول های پرولاکتین را به هم چسبانده و ملکول های ماکروپرولاکتین را ایجاد می نمایند.

اشکال باند شده ملکول پرولاکتین ناتوان ازاتصال به رسپتورهای اختصاصی خودشان هستند و بنابراین مکانیسم فیدبک منفی هیپو تالاموس دچار اختلال است و این موضوع باعث هیپرپرولاکتینمی می شود . در همین شرایط کلیرانس کلیوی ماکرو پرولاکتین بدلیل درشت بودن ملکول دچار اختلال می شود و غلظت آن در بدن افزایش می یابد.

مطالعات اخیر نشان داده است که این اتوآنتی بادی های ضد پرولاکتین حداقل به مدت ۵ هفته در سرم پایدار هستند و بنابراین ماکروپرولاکتینمی وضعیتی مزمن محسوب می شود.

 

نام های مشابه :

Prolactin, Macro, Macroprolactin Check

عوامل مداخله گر :

  • دوازده ساعت قبل از انجام  آزمایش خون، از مصرف  مولتی ویتامین یا مکمل های غذایی حاوی بیوتین یا ویتامین B7 که معمولا در مکمل ها و مولتی ویتامین های پوست، مو و ناخن یافت می شوند باید پرهیز کرد.
  • مقادیر بالای بیلی روبین، تری گلیسرید، هموگلوبین و بیوتین منجر به تداخل در نتایج آزمایش می گردد.

اطلاعات تکمیلی :

  • زمانی که درصد پرولاکتین ته نشین شده ( کمپلکس) کمتر از ۵۰ درصد پرولاکتین توتال باشد، نمونه را از لحاظ ماکروپرولاکتین، منفی گزارش میکنیم. زمانی که پرولاکتین کل بیش از حد بالا محدوده مرجع و ماکروپرولاکتین منفی باشد، باید علل دیگری برای هیپرپرولاکتینمی بررسی نمود.
  • زمانی که درصد پرولاکتین ته نشین شده ( کمپلکس) بیشتر از ۵۰ درصد پرولاکتین توتال باشد، نمونه را از لحاظ ماکروپرولاکتین، مثبت گزارش می کنیم.
  • به دنبال ته نشین شدن ماکروپرولاکتین با پلی اتیلن گلیکول، بیماری که سطح پرولاکتین ته نشین نشده آن بیشتر از حد بالایی محدوده مرجع پرولاکتین کل باشد احتمالاً دارای هیپرپرولاکتینمی است.
  • تظاهرات حضور ماکروپرولاکتین امکان حضور همزمان آدنوم هیپوفیز  را رد نمی کند. نتایج باید مطابق با یافته های بالینی تفسیر شده باشد.
  • اگر علائم و نشانه های هیپرپرولاکتینمی وجود ندارد، ماکرو پرولاکتین باید ارزیابی شود، در چنین مواردی تصویر برداری هیپوفیز مفید نمی باشد.
  •    دلایل بدون علامت بودن این بیماران ، ناتوانی ماکروپرولاکتین دراتصال به رسپتورش و فعالیت بیولوژیک کم آن به دلیل حضور ضعیف آن در فضاهای خارج عروقی است ( به دلیل درشت تر بودن مولکول).
  •  توصیه بر این است که غربالگری بیماران با پرولاکتین بالا از نظر وجود ماکرو پرولاکتین می تواند از انجام درمان یا تصویربرداری غیر ضروری در این بیماران جلوگیری نماید.
  •  

زمان جواب دهی : 2 روز


آدرس : شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره های تماس : 071-32369393-6 / 071-91009393

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30


شماره ی واتساپ : 09914444130
آدرس اینستاگرام : instagram.com/razlab.ir