نشانی :

شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره تلفن :

071-91009393

ساعت کاری :

شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30

آزمایش ALP

نام آزمایش : ALP

هزینه آزمایش : 323,920 ریال

نوع نمونه :

سرم (ترجیحاً)، پلاسما هپارینه

حجم نمونه :

1ميلي ليتر

کمترین حجم نمونه :

0.6 ميلي ليتر

نگهداری نمونه :

3 روز 8-2 درجه و تا 2 ماه 20- درجه

حمل و نقل نمونه :

 رعایت زنجیره سرد (8-2 در جه)

راهنمای جمع آوری نمونه :

فريز دفريز نشود.

اطلاعات لازم از بیمار :

سن بيمار, مصرف دارو ,سابقه بيماري

آمادگی لازم قبل از نمونه گیری :

ناشتایی 9 ساعته ترجیح داده می شود. در کل بعد از مصرف غذا مقدار ALP افزایش می یابد.از داروهای هپاتوتوکسیک استفاده نشود.

اطلاعات بالینی :

 آنزیمی است که در کبد، استخوان، جفت، روده و کلیه وجود دارد اما اساسا در سلول های پوشاننده مجاری صفراوی و استئوبلاست هایی که در تشکیل استخوان جدید شرکت دارند یافت می شود. آلکالین فسفاتازها معمولا از کبد به درون صفرا ترشح می شود. بیشترین غلظت ALP در سلولهای استخوان و کبد وجود دارد. افزایش میزان ALP در خون معمولا در اثر بیماری کبد یا اختلالات استخوانی ایجاد می شود. این آزمایش میزان ALP در خون را اندازه گیری می کند. هر یک از بافت هایی که ALP دارند، اشکال متفاوتی از ALP را تولید می کنند که ایزوآنزیم های ALP نامیده می شوند.همانطور که اشاره شد، آلکالاین فسفاتاز (ALP) آنزیمی است که در حداقل پنج بافت در سراسر بدن (کبد، استخوان، روده، جفت و نئوپلاستیک (توموری)) یافت می شود. بیشتر از 95 درصد فعالیت آنزیم ALP مربوط به کبد و استخوان است. هرگاه Total ALP افزایش پیدا کند، برای پی بردن به بافت تولید کننده آن نیاز به بررسی ایزوآنزیم های ALP می باشد. بنابراین آزمایش ALP isoenzymes زمانی انجام می شود که میزان ALP افزایش پیدا کرده باشد (بدون علایم بالینی مشخص) ولی منشأ و بافت تولید کننده آن مشخص نباشد. ایزوآنزیم های جفتی (Placental) و توموری بیشترین مقاومت به حرارت را دارند که از این خاصیت می توان در اندازه گیری ایزوآنزیم های ALP استفاده کرد. 

نام های مشابه :

آلکالن فسفاتاز، ALP, Alk, Alkaline phosphatase isoenzymes

نیازهای همراه نمونه :

نام و نام خانوادگی-نوع نمونه

عوامل مداخله گر :

  • همولیز نمونه خون ممکن است نتایج آزمایش را تغییر دهد.
  • مصرف اخیر یک وعده غذایی می تواند سطح ALP را افزایش دهد.
  • سن: کودکان خردسال با رشد سریع استخوان سطح ALP را افزایش می دهند.
  • خانم ها و آقایان از نظر سن جهش رشد متفاوت هستند.
  •  زنان باردار و زنان یائسه دارای سطح فیزیولوژیکی بالایی از آلکالین فسفاتاز هستند.
  • پس از انفوزیون I/V آلبومین، گاهی اوقات ممکن است افزایش قابل توجهی در آلکالین فسفاتاز وجود داشته باشد.
  • داروهایی که ممکن است باعث افزایش سطح ALP شوند عبارتند از آلبومین ساخته شده از بافت جفت، آلوپورینول، آنتی بیوتیک ها، آزاتیوپرین، کلشی سین، لووریدها، ایندومتاسین، ایزونیازید (INH)، متوترکسات، متیل دوپا، اسید نیکوتینیک، فنوتیازین، پروبنسید، و تتراپامیلین.
  • داروهایی که ممکن است باعث کاهش سطوح شوند عبارتند از: آرسنیک ها، سیانیدها، لووریدها، نیتروفورانتوئین، اگزالات ها و نمک های روی.
  • آلکالین فسفاتاز مشتق شده از کبد (ALP) در بررسی ایزوآنزیم استخوانی واکنش متقاطع دارد: U/L 100 فعالیت ALP کبدی نتیجه ای بین 5/2 میکروگرم در لیتر تا 8/5 میکروگرم در لیتر می دهد. بر این اساس، نمونه‌های سرمی با افزایش قابل‌توجه فعالیت ALP کبدی ممکن است نتایج بالایی به همراه داشته باشند.

 

اطلاعات تکمیلی :

تست آلکالین فسفاتاز (ALP) برای کمک به تشخیص بیماری کبد یا اختلالات استخوانی استفاده می شود. اغلب همراه با آزمایش های دیگر، مانند آزمایش گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT) و/یا به عنوان بخشی از پانل کبدی درخواست می شود.

در شرایطی که بر کبد تأثیر می گذارد، سلول های کبدی آسیب دیده مقادیر بیشتری از آلکالین فسفاتاز (ALP) را در خون آزاد می کنند. این آزمایش اغلب برای تشخیص مجاری صفراوی مسدود شده استفاده می شود، زیرا ALP به ویژه در لبه های سلول هایی که به هم می پیوندند و مجاری صفراوی را تشکیل می دهند، بالا است. اگر یک یا چند مورد از آنها مسدود شود، به عنوان مثال توسط سنگ کیسه صفرا یا تومور، سطح خونی ALP اغلب بالا خواهد بود.

هر شرایطی که بر رشد استخوان تأثیر بگذارد یا باعث افزایش فعالیت سلول‌های استخوانی شود، می‌تواند بر سطح ALP در خون تأثیر بگذارد. برای مثال، آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) ممکن است برای تشخیص سرطان‌هایی که به استخوان‌ها گسترش یافته‌اند یا برای کمک به تشخیص بیماری پاژه، وضعیتی که باعث بدشکلی استخوان‌ها می‌شود، استفاده شود. گاهی اوقات ممکن است از این آزمایش برای پایش درمان بیماری پاژه یا سایر شرایط استخوانی مانند کمبود ویتامین D استفاده شود.

اگر نتایج آلکالین فسفاتاز (ALP) افزایش یافته باشد اما مشخص نباشد که آیا این به دلیل بیماری کبدی یا استخوانی است، ممکن است آزمایش هایی برای ایزوآنزیم ALP برای تعیین علت انجام شود.

زمان جواب دهی : 1 روز


آدرس : شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره های تماس : 071-32369393-6 / 071-91009393

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30


شماره ی واتساپ : 09914444130
آدرس اینستاگرام : instagram.com/razlab.ir
کلیه ی حقوق این وبسایت متعلق به آزمایشگاه راز می باشد .