نشانی :

شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره تلفن :

071-91009393

ساعت کاری :

شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30

آگاهی از سرطان پستان

25 مهر 1403

اکتبر، ماه آگاهی از سرطان پستان

Breast Cancer Awareness Month - Rahway Regional Cancer Center

 

سرطان سینه با حدود 2.3 میلیون مورد جدید در سال، شایع ترین سرطان در سراسر جهان است.

  • سرطان سینه باعث مرگ 670000 نفر در جهان در سال 2022 شد.
  • تقریباً نیمی از سرطان‌های سینه در زنانی اتفاق می‌افتد که هیچ عامل خطر خاصی به جز جنس و سن ندارند.
  • روبان صورتی همچنین نماد بین‌ المللی آگاهی‌ بخش درباره سرطان سینه است.
  • همچنین سرطان سینه دومین علت اصلی مرگ و میر در میان زنان است .
  • تقریباً 0.5 تا 1 درصد از سرطان های سینه در مردان رخ می دهد.
  • یکی از مواردی که به تشخیص سریع این بیماری کمک می ‌کند غربالگری سرطان سینه می ‌باشد.
  • غربالگری سرطان سینه به معنی بررسی سینه زنان برای تشخیص زودهنگام سرطان قبل از بروز علائم بیماری است. همه زنان باید از گزینه‌های غربالگری که برای آن ها مناسب است توسط پزشک معالج آگاه شوند.

 

 

سرطان سینه بیماری است که در آن سلول‌های غیرطبیعی سینه خارج از کنترل رشد می‌کنند و تومور ایجاد می‌کنند. در صورت عدم کنترل، تومورها می توانند در سراسر بدن پخش شوند و کشنده شوند.

 سلول های سرطان سینه در داخل مجاری شیر و یا لوبول های تولید کننده شیر پستان شروع به فعالیت می کنند  . این سرطان، در مراحل  اولیه  تهدید کننده زندگی نیست و قابل تشخیص است. سلول های سرطانی می توانند با تهاجم به  بافت های  مجاور باعث ایجاد تومور شوند.

سرطان های مهاجم می توانند به غدد لنفاوی مجاور یا سایر اندام ها گسترش یابند (متاستاز). متاستاز می تواند تهدید کننده زندگی و کشنده باشد.

  • سرطان سینه فقط در زنان اتفاق نمی افتد. همه افراد با مقداری بافت سینه متولد می شوند، بنابراین مردان هم  ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند. تقریباً 0.5 تا 1 درصد از سرطان های سینه در مردان رخ می دهد.

 

امروزه به لطف ابزارهای تشخیصی ، پیشرفتهای درمانی و افزایش آگاهیهای عمومی  تعداد افرادی که بر اثر سرطان سینه می میرند به طور پیوسته در حال کاهش است. آگاهی زنان نقش عمده و چشمگیری در پیشگیری از سرطان سینه دارد . ماه اکتبر به عنوان ماه جهانی اطلاع‌ رسانی درباره سرطان سینه انتخاب شده است . در طول ماه اکتبر بسیاری از افراد در تلاش هستند تا برای افزایش آگاهی متمرکز بر سرطان سینه متحد شده و نهاد های بین المللی و ملی زیادی جهت بالا بردن سطح آگاهی زنان و آقایان در این زمینه ، تلاش می کنند . روبان صورتی همچنین نماد بین‌ المللی آگاهی‌ بخش درباره سرطان سینه است . در این مقاله به ذکر نکاتی جهت افزایش آگاهی بانوان درباره سرطان سینه می پردازیم .

پیشرفت در غربالگری سرطان سینه به متخصصان مراقبت های بهداشتی اجازه می دهد تا سرطان سینه را زودتر تشخیص دهند. تشخیص زودرس سرطان احتمال درمان سرطان را بسیار بیشتر می کند. حتی زمانی که سرطان سینه قابل درمان نباشد، درمان های زیادی برای افزایش طول عمر وجود دارد. اکتشافات جدید در تحقیقات سرطان سینه به متخصصان مراقبت های بهداشتی کمک می کند تا موثرترین برنامه های درمانی را انتخاب کنند.

 

انواع سرطان سینه

آنژیوسارکوم

کارسینوم مجرای درجا(DCIS)

سرطان سینه التهابی

کارسینوم لوبولار مهاجم

کارسینوم لوبولار در محل (LCIS)

سرطان سینه مردانه

بیماری پاژه پستان

سرطان سینه راجعه

Main parts of the breast

علائم :

علائم و نشانه های سرطان سینه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • توده سینه یا ناحیه ضخیم شده پوست که با بافت اطراف آن متفاوت است.
  • نوک سینه ای که صاف به نظر می رسد یا به سمت داخل چرخیده است.
  • تغییر در رنگ پوست سینه. در افرادی که پوست سفید دارند، پوست سینه ممکن است صورتی یا قرمز به نظر برسد. در افرادی که پوست قهوه‌ای و سیاه دارند، ممکن است پوست سینه تیره‌تر از سایر پوست‌های سینه یا قرمز یا بنفش به نظر برسد.
  • تغییر در اندازه، شکل یا ظاهر سینه.
  • تغییرات در پوست سینه، مانند پوستی که گودی به نظر می رسد یا شبیه پوست پرتقال است.
  • لایه برداری، پوسته پوسته شدن، پوسته پوسته شدن یا پوسته پوسته شدن پوست روی سینه.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر توده یا تغییر دیگری در سینه خود پیدا کردید، با پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی قرار ملاقات بگذارید. منتظر ماموگرافی بعدی خود نباشید. هر گونه تغییر در سینه های خود را گزارش دهید حتی اگر ماموگرافی اخیر نشان داد که مورد غیرطبیعی  وجود ندارد.

 

علل

علت دقیق اکثر سرطان های سینه مشخص نیست. محققان به چیزهایی دست یافته اند که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. اینها شامل هورمون ها، انتخاب های سبک زندگی و عوامل محیطی است. اما مشخص نیست که چرا برخی از افرادی که هیچ عاملی ندارند به سرطان مبتلا می شوند، اما برخی دیگر که فاکتورهای خطر دارند هرگز به سرطان مبتلا نمی شوند. این احتمال وجود دارد که سرطان سینه از طریق تعامل پیچیده ترکیب ژنتیکی شما و دنیای اطراف اتفاق بیفتد.

متخصصان مراقبت های بهداشتی می دانند که سرطان سینه زمانی شروع می شود که عاملی ، DNA درون سلول های بافت سینه را تغییر دهد. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد. در سلول‌های سالم، DNA دستورالعمل‌هایی را برای رشد و تکثیر با سرعت تعیین‌شده می‌دهد. دستورالعمل ها درواقع  به سلول ها می گویند که در زمان معینی بمیرند. در سلول های سرطانی، تغییرات DNA دستورالعمل های متفاوتی را ارائه می دهد. این تغییرات به سلول‌های سرطانی می‌گوید که سلول‌های بیشتری را به سرعت بسازند. سلول های سرطانی زمانی که سلول های سالم می میرند می توانند به زندگی خود ادامه دهند. این باعث تکثیر بیش از حد سلول ها می شود.

 افزایش سلول های سرطانی موجب ایجاد  توده ای به نام تومور می گردد. تومور رشد میکند ، به بافت سالم بدن حمله کرده  و آن را از بین میبرد . با گذشت زمان، سلول های سرطانی می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند. هنگامی که سرطان گسترش می یابد، سرطان متاستاتیک نامیده می شود.

تغییرات DNA که منجر به سرطان سینه می شود اغلب در سلول هایی که مجاری شیر را پوشانده اند اتفاق می افتد. این مجراها لوله هایی هستند که برای حمل شیر به نوک پستان طراحی شده اند. سرطان سینه که از مجاری شروع می شود، کارسینوم مجاری مهاجم نامیده می شود. سرطان سینه همچنین می تواند در سلول های غدد شیر شروع شود. این غدد که لوبول نامیده می شوند برای تولید شیر مادر طراحی شده اند. سرطانی که در لوبول ها اتفاق می افتد، کارسینوم لوبولار مهاجم نامیده می شود. سایر سلول‌های سینه نیز می‌توانند به سلول‌های سرطانی تبدیل شوند، اگرچه شایع نیست.

عوامل خطر

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند عبارتند از:

سابقه خانوادگی سرطان سینه. اگر والدین، خواهر و برادر یا فرزندی مبتلا به سرطان سینه باشند، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می‌یابد. اگر خانواده شما سابقه ابتلا به سرطان سینه در سنین پایین را داشته باشند، این خطر بیشتر است. این خطر همچنین در صورت داشتن چندین عضو خانواده مبتلا به سرطان سینه بیشتر است. با این حال، اکثر افرادی که سرطان سینه تشخیص داده شده است، سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.

سابقه شخصی سرطان سینه. اگر در یک سینه سرطان داشته اید، خطر ابتلا به سرطان در سینه دیگر افزایش می یابد. همچنین در برخی از تغییرات پستان ، خطر ابتلا به  سرطان سینه افزایش می یابد. این شرایط که کارسینوم لوبولار درجا که LCIS نیز نامیده می شود و هیپرپلازی آتیپیک پستان است. اگر بیوپسی سینه انجام داده اید که یکی از این شرایط را پیدا کرده است، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد.

شروع قاعدگی در سنین پایین تر. شروع قاعدگی قبل از 12 سالگی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.

شروع یائسگی در سنین بالاتر. شروع یائسگی پس از 55 سالگی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.

جنسیت.  زنان بسیار بیشتر از مردان در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. همه افراد با مقداری بافت سینه متولد می شوند، بنابراین هر کسی ممکن است به سرطان سینه مبتلا شود.

بافت سینه متراکم. بافت پستان از بافت چربی و بافت متراکم تشکیل شده است. بافت متراکم از غدد شیر، مجاری شیر و بافت فیبری ساخته شده است. اگر سینه‌های متراکم دارید، بافت متراکم‌تری نسبت به بافت چربی در سینه‌ها دارید. داشتن سینه های متراکم می تواند تشخیص سرطان سینه در ماموگرافی را دشوارتر کند. اگر ماموگرافی نشان داد که سینه های متراکم دارید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد. با تیم مراقبت های بهداشتی خود در مورد آزمایش های دیگری که ممکن است علاوه بر ماموگرافی برای بررسی سرطان سینه انجام دهید، صحبت کنید.

  • نوشیدن الکل. نوشیدن الکل خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.
  • داشتن اولین فرزند در سنین بالاتر. به دنیا آوردن اولین فرزند بعد از 35 سالگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
  • هرگز باردار نشدن. باردار شدن یک یا چند بار خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهد. هرگز باردار نشدن این خطر را افزایش می دهد.
  • افزایش سن. با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می یابد.
  • تغییرات DNA ارثی که خطر سرطان را افزایش می دهد. برخی از تغییرات DNA که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد، می تواند از والدین به فرزندان منتقل شود. شناخته شده ترین تغییرات BRCA1 و BRCA2 نامیده می شوند. این تغییرات می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه و سایر سرطان ها را تا حد زیادی افزایش دهد، اما همه افراد دارای این تغییرات DNA به سرطان مبتلا نمی شوند.
  • هورمون درمانی  در یائسگی .  هورمون درمانی برای کنترل علائم یائسگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. این خطر با داروهای هورمون درمانی که ترکیبی از استروژن و پروژسترون هستند، مرتبط است. با قطع مصرف این داروها خطر کاهش می یابد.
  • چاقی. افراد چاق در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
  • قرارگیری در معرض تشعشع. اگر در دوران کودکی یا بزرگسالی از پرتو درمانی برای قفسه سینه خود استفاده کرده اید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر است.

تشخیص

تشخیص سرطان سینه اغلب با معاینه و شرح حال  در مورد علائم بیمار شروع می شود. آزمایش‌های تصویربرداری می‌توانند بافت سینه را برای هر چیزی که معمولی نیست بررسی کنند. نکته کلیدی اینکه برای تایید اینکه آیا سرطان وجود دارد یا نه؟ نمونه‌ای از بافت پستان برای آزمایش به صورت نمونه برداری با سوزن نازک( FNA) و یا نمونه بافتی  ( biopsy ) برداشته می‌شود.

 

معاینه سینه

لازم است تمام خانمها از سن 20 سالگی سینه های خود را ماهانه معاینه نمایند تا در صورت بروز بیماری بتوانند در مراحل اولیه آن را تشخیص دهند و به پزشک مراجعه نمایند. در خانمهایی که عادت ماهیانه دارند بهتر است معاینه در روزی که این دوره اتمام میابد انجام گیرد. روش این کار در 5 مرحله میباشد که در ذیل شرح داده شده است:

مرحله اول

مقابل آینه بایستید و دستهای خود را به کمر بگذارید و در آینه به شکل و رنگ و اندازه سینه خود توجه نمایید و در صورت مشاهده فرورفتگی یا بیرون زدگی یا تغییر در رنگ یا قوام در پوست این ناحیه شدید به پزشک مراجعه نمایید. اگر در وضعیت نوک پستان تغییر یا تو رفتگی ایجاد شده است نیز به پزشک مراجعه نمایید.

مرحله دوم

مقابل آینه بایستید و دستهای خود را به بالا بیاورید و موارد ذکر شده در بالا را مجدد بررسی نمایید.

 

مرحله سوم

در حالیکه روبروی آینه ایستاده اید نوک سینه خود را بدوشید و در وجود ترشح را بررسی نمایید. نوک سینه ممکن است فاقد ترشح باشد یا ترشحاتی به رنگ شیر یا زرد رنگ یا بی رنگ داشته باشد. در صورت وجود ترشح خونی نوک سینه به پزشک مراجعه نمایید.

مرحله چهارم

روی زمین یا تخت دراز بکشید. ابتدا با دست راست سینه چپ و سپس با دست چپ سینه راست خود رامعاینه نمایید. برای معاینه سه انگشت وسطی هر دست را به هم بچسبانید و معاینه را با نرمه نوک انگشتان انجام دهید و تمام سینه را معاینه نمایید. برای این کار بهتر است یک مرتبه با لمس سطحی از نوک سینه شروع نمایید و با حرکتهای دورانی از مرکز به محیط کل سینه را مورد معاینه قرار دهید و سپس همین کار را با لمس عمقی انجام دهید.

مرحله پنجم

روش معاینه در مرحله چهارم را در حالت ایستاده انجام دهید. بهتر است این کار زیر دوش آب انجام شود و از شامپو یا صابون برای تسهیل در معاینه استفاده گردد.

 

ماموگرافیWoman undergoing mammography exam

ماموگرافی یک عکس با  اشعه ایکس از بافت پستان است. ماموگرافی معمولا برای غربالگری سرطان سینه استفاده می شود. اگر ماموگرافی غربالگری چیزی نگران کننده پیدا کرد، ممکن است ماموگرافی دیگری انجام شود تا آن ناحیه را با دقت بیشتری  مورد بررسی قرار گیرد . این ماموگرافی دقیق تر، ماموگرافی تشخیصی نامیده می شود. اغلب برای مشاهده دقیق هر دو سینه استفاده می شود.

سونوگرافی سینه

اولتراسوند از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از ساختارهای داخل بدن استفاده می کند. سونوگرافی سینه ممکن است به تیم مراقبت های بهداشتی اطلاعات بیشتری در مورد توده سینه بدهد. به عنوان مثال، سونوگرافی ممکن است نشان دهد که توده یک توده جامد است یا یک کیست پر از مایع. تیم مراقبت های بهداشتی از این اطلاعات برای تصمیم گیری در مورد آزمایش هایی که ممکن است در آینده نیاز داشته باشید استفاده می کند.

ام آر آی سینه

دستگاه های MRI از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویری از داخل بدن استفاده می کنند. ام آر آی سینه می تواند تصاویر دقیق تری از سینه ایجاد کند. گاهی اوقات از این روش برای بررسی دقیق سایر نواحی سرطان در پستان آسیب دیده استفاده می شود. همچنین ممکن است برای جستجوی سرطان در سینه دیگر استفاده شود. قبل از MRI ​​سینه، معمولاً تزریق رنگ دریافت می کنید. رنگ به بافت کمک می کند بهتر در تصاویر نشان داده شود.

Breast MRI  

 

 

 

 

 

برداشتن نمونه ای از سلول های سینه (FNA)  و نمونه برداری بافتی (بیوپسی)

 

Core needle biopsy

FNA   و بیوپسی روشی برای برداشتن نمونه از بافت سینه  برای آزمایش در آزمایشگاه است. برای گرفتن نمونه، یک متخصص مراقبت های بهداشتی یک سوزن را از طریق پوست و داخل بافت پستان وارد می کند. در صورتی که امکان نمونه گیری به صورت مستقیم باشد نمونه گیری انجام می شود و در غیر این صورت ،  سوزن با استفاده از ابزارهای تصویری  مانند  سونوگرافی یا نوع دیگری از تصویربرداری هدایت می شود. هنگامی که سوزن به محل مناسب رسید نمونه گیری انجام و در اختیار آزمایشگاه قرار داده می شود

در آزمایشگاه پاتوبیولوژی راز واقع در شهر شیراز ، نمونه گیری بیوپسی توسط پزشکان پاتولوژیست حاذق و مجرب انجام می شود . برای اطلاع از شرایط خدمات رسانی آزمایشگاه راز  می توانید از طریق پل های ارتباطی درج شده در پایان مقاله، با مشاوران ما در تماس باشید. به این ترتیب می توانید تمامی سؤالات خود در زمینه آزمایش های مختلف را مطرح کرده و پاسخ دقیقی برای تمامی آنها دریافت نمایید. در ضمن برای انجام آزمایش خون و دیگر آزمایش ها نیز وقت قبلی رزرو کنید.

بررسی  سلول ها در آزمایشگاه

آزمایش ها می توانند نشان دهند که آیا سلول های نمونه ، سرطانی هستند یا خیر.هم چنین ازمایشگاه با انجام  آزمایشات ویژه جزییات  اطلاعاتی مهمی  در مورد نوع سرطان و سرعت رشد آن و راهنمایی های درمانی در اختیار پزشک معالج قرار می دهد که بسیار تعیین کننده و حیاتی است .

تست‌های آزمایشگاهی برای تشخیص سرطان سینه

  1. آزمایشات خون

آزمایش خون برای تشخیص سرطان سینه معمولا استفاده نمی شود، اما می تواند به درک سلامت کلی فرد کمک کند. به عنوان مثال،  برای کمک به تعیین اینکه آیا فرد به اندازه کافی سالم است تا جراحی یا انواع خاصی از شیمی درمانی را انجام دهد، استفاده  می شود.

شمارش کامل خون  ( CBC)  : بررسی می کند که آیا خون  دارای تعداد طبیعی انواع مختلف سلول های خونی است یا خیر. به عنوان مثال، می‌تواند نشان دهد که آیا فرد کم خون است (تعداد گلبول‌های قرمز کم دارید)، آیا ممکن است با خونریزی (به دلیل تعداد کم پلاکت‌های خون) مشکل داشته باشد یا  در معرض خطر ابتلا به عفونت است  ( تعداد کم گلبول های سفید). این آزمایشات می تواند به طور منظم در طول درمان تکرار شود، زیرا بسیاری از داروهای سرطان می توانند سلول های خون ساز مغز استخوان را تحت تاثیر قرار دهند.

 

آزمایشات شیمی خون می تواند به بیمار کمک کند که آیا برخی از اندام ها مانند کبد یا کلیه ها به خوبی کار می کنند یا خیر. به عنوان مثال، اگر سرطان به استخوان ها گسترش یافته باشد، ممکن است سطوح بالاتر از حد طبیعی کلسیم و آلکالین فسفاتاز را ایجاد کند. اگر سرطان سینه به کبد سرایت کند، گاهی اوقات می تواند باعث سطوح بالایی از تست های عملکرد کبدی مانند آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) یا آلانین آمینوترانسفراز (ALT) شود. سرطان سینه  معمولا به کلیه ها سرایت نمی کند، اما اگر آزمایش خون نشان دهد که کلیه ها خوب کار نمی کنند، ممکن است از داروهای شیمی درمانی خاصی مانند سیس پلاتین استفاده نشود.

  1. تومور مارکر ها

 سلول های سرطان سینه گاهی اوقات موادی به نام تومور مارکر می سازند که در خون یافت می شود. برای سرطان سینه که به سایر اندام ها گسترش یافته است، نشانگرهای توموری که ممکن است بررسی شوند عبارتند از آنتی ژن کارسینومبریونیک (CEA)، آنتی ژن سرطانی 3-15 (CA 15-3) و آنتی ژنهای سرطانی 27و29 (CA 27-29)

  1. آزمایشات مولکولی برای تغییرات ژنی
  • این تست‌های مولکولی (همچنین به عنوان تست‌های ژنومیک یا تست‌های نشانگر زیستی شناخته می‌شوند) را می‌توان بر روی بافتی که در طول بیوپسی یا جراحی سرطان پستان گرفته شده است، انجام داد. اگر نمونه بیوپسی خیلی کوچک باشد و تمام آزمایشات مولکولی را نتوان انجام داد، آزمایش ممکن است روی خونی که از ورید گرفته شده است، درست مانند خونگیری معمولی انجام شود. این خون حاوی DNA سلول های تومور مرده (معروف به DNA تومور در گردش یا (ctDNA)  است. به دست آوردن DNA تومور از طریق خونگیری گاهی اوقات "بیوپسی مایع" نامیده می شود و می تواند مزایایی نسبت به نمونه برداری سوزنی استاندارد داشته باشد که می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد.
  • برخی از تغییراتی که ممکن است برای آنها آزمایش شود عبارتند از:

جهش های ژن BRCA1 و BRCA2  : BRCA1 و BRCA2 ژن هایی هستند که پروتئین هایی تولید می کنند که به ترمیم DNA آسیب دیده کمک می کنند و برای مبارزه با سرطان مهم هستند. آنها ژن های سرکوبگر تومور هستند. وقتی این ژن ها به طور طبیعی کار می کنند، به جلوگیری از رشد و تقسیم خیلی سریع یا کنترل نشده سلول های سینه، تخمدان و سایر انواع سلول ها کمک می کنند.

  • گیرنده نوع 2 فاکتور رشد اپیدرمال انسانی HER2)):   بیان بالای گیرنده ی پروتیین اپیدرمال انسانی HER2-positive))در سلولهای مبتلا امکان  رشد و متاستاز سریع و عود بیماری  را فراهم میکند  . HER2  یک پروتئین است که بر روی سطح سلول‌های سرطانی قرار دارد و نقش مهمی در رشد و تکثیر سلول‌ها ایفا می‌کند. در سرطان سینه، تکثیر بیش از حد HER2 منجر به رشد سریعتر و تهاجمی تر تومورها می‌شود. تقریباً 15 الی 20 درصد از موارد سرطان سینه HER2 مثبت هستند. درمان‌های هدفمند HER2 مثبت به طور قابل توجهی توانستند، کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشند اما همچنان تحقیقات بیشتری برای بهینه ‌سازی این درمان‌ها و کاهش عوارض جانبی مورد نیاز است.
  • جهش های ژنی PIK3CA، AKT1 و PTEN :  این 3 ژن پروتئین ها را در همان مسیر سیگنال دهی داخل سلول ها کد می کنند که می تواند به رشد آنها کمک کند.
  • جهش های ژن ESR1  : ژن ESR1 حاوی دستورالعمل های سلولی برای پروتئین گیرنده استروژن (ER) است.جهش ها در غیاب استروژن اجازه رشد و گسترش را به سرطان می دهند. اکنون که ارتباط جهش های ژن ESR1 با بیماری سرطان سینه مشخص شده است پزشکان می توانند با غربال بیماران دارای جهش روش های درمانی دیگری را تجویز کنند.
  1. آزمایش برای پروتئین های خاص روی سلول های تومور

ممکن است آزمایش‌  برای جستجوی پروتئین‌های خاصی روی سلول‌های سرطانی انجام شود.

شامل :

پروتئین های گیرنده هورمونی (ER ,PR) : گیرنده ها پروتئین های تخصصی روی سطح یا درون سلول ها هستند که به مواد خاصی متصل می شوند. اتصال معمولاً تأثیر خاصی روی سلول ها دارد. بسیاری از سلول‌های سرطان سینه، اما نه همه، گیرنده‌هایی دارند که به هورمون‌های استروژن و/یا پروژسترون  (PR)متصل می‌شوند. تومورهای سرطان سینه با گیرنده‌های استروژن (ER) و/یا گیرنده‌های پروژسترون (PR) معمولاً برای رشد و تقسیم به هورمون‌ها بستگی دارند. آزمایش ER و PR بافت تومور پستان تعیین می کند که آیا یک یا هر دو نوع گیرنده وجود دارد یا خیر. از هر سه سرطان سینه دو مورد از نظر ER و PR مثبت هستند.

 پروتئین HER2:

آزمایش‌های HER2 می‌توانند میزان پروتئین HER2 روی سطح سلول سرطانی یا تعداد کپی‌های ژن HER2 را در داخل سلول اندازه‌گیری کنند HER2. پروتئینی است که در رشد و تکامل سلولی طبیعی نقش دارد. با این حال، سلول‌های سرطانی که دارای نسخه‌های اضافی از ژن HER2 هستند، مقدار زیادی از پروتئین HER2 را تولید می‌کنند. این پروتئین اضافی HER2 می تواند باعث رشد و گسترش سریعتر سلول های سرطانی شود.

آزمایش HER2 اطلاعاتی را در مورد پیش آگهی بیمار ارائه می دهد که به احتمال بیشتر سرطان مربوط می شود. سرطان های HER2 مثبت تهاجمی تر هستند. آزمایش HER2 همچنین تعیین می کند که آیا بیمار ممکن است از درمانی که برای هدف قرار دادن ژن ها و/یا پروتئین های HER2 طراحی شده است، بهره مند شود یا خیر. به این نوع درمان، درمان هدفمند گفته می شود.

 پروتئین  : PD-L1 افراد مبتلا به سرطان سینه سه گانه منفی پیشرفته یا متاستاتیک ممکن است بافت سرطانی  برای پروتئین PD-L1 آزمایش شود ، که می تواند نشان دهد که آیا سرطان به درمان با داروهای ایمونوتراپی خاص همراه با شیمی درمانی پاسخ می دهد یا خیر.

 

  1. آزمایش MSI و MMR  : سلول‌های سرطان سینه ممکن است برای بررسی سطوح بالای تغییرات ژنی به نام ناپایداری ریزماهواره (MSI) آزمایش شوند. همچنین ممکن است آزمایش انجام شود تا ببیند آیا سلول های سرطانی در هر یک از ژن های ترمیم عدم تطابق (MMR (MLH1، MSH2، MSH6 و  PMS2تغییراتی دارند یا خیر. سلول های سرطان سینه که سطح بالایی از ناپایداری ریزماهواره ( MSI-H) یا نقص در ژن ترمیم ناهماهنگی ( dMMR) دارند، ممکن است با داروهای ایمونوتراپی، پمبرولیزوماب (Keytruda) یا دوستارلیزوماب (Jemperli) درمان شوند.

بار جهش تومور TMB: (TMB) اندازه گیری تعداد جهش های ژنی (تغییرات) در داخل سلول های سرطانی است. سلول های سرطان سینه که دارای جهش های ژنی زیادی هستند (TMB بالا) ممکن است بیشتر به عنوان غیر طبیعی شناخته شوند و توسط سیستم ایمنی بدن مورد حمله قرار گیرند. اگر بافت سرطان سینه  آزمایش شود و مشخص شود که TMB (TMB-H) بالایی دارد، درمان با پمبرولیزوماب (Keytruda) ممکن است یک گزینه باشد.

  1. تغییرات ژن NTRK : برخی از سلول های سرطان سینه ممکن است در یکی از ژن های NTRK تغییراتی داشته باشند. این تغییرات ژنی گاهی می تواند منجر به رشد سرطان شود. لاروترکتینیب (Vitrakvi) و انترکتینیب (Rozlytrek) داروهایی هستند که پروتئین های ساخته شده توسط ژن های غیر طبیعی NTRK را هدف قرار می دهند و ممکن است گزینه هایی برای افراد مبتلا به سرطان پستان پیشرفته باشند.

شاخص سرطان سینه

آزمایش شاخص سرطان سینه از زمانی که برای اولین بار تشخیص داده شد، روی نمونه تومور  انجام می شود. می توان از آن برای پیش بینی خطر عود در 5 تا 10 سال پس از تشخیص در زنانی استفاده کرد که سرطان سینه مهاجم آنها گیرنده هورمونی مثبت است و به غدد لنفاوی مجاور گسترش نیافته یا به بیش از 3 غدد لنفاوی گسترش نیافته است. همچنین می‌تواند به پیش‌بینی اینکه چه کسی ممکن است از هورمون درمانی برای بیش از 5 سال سود ببرد کمک کند.

 

این آزمایش 11 ژن را بررسی می کند و نتایج را به عنوان کم خطر یا پرخطر طبقه بندی می کند.

پیشگیری

کارهایی که می توان برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه انجام داد:

  • خودآزمایی : از طریق خودآزمایی سینه برای آگاهی از پستان با سینه های خود آشنا شوید. شما ممکن است انتخاب کنید که با معاینه گهگاهی سینه های خود در طی خودآزمایی سینه برای آگاهی از پستان، آشنا شوید. اگر تغییر جدیدی، توده یا چیزی غیر معمول در سینه‌های شما ایجاد شد، فوراً آن را به یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی گزارش دهید.
  • آگاهی نمی تواند از سرطان سینه جلوگیری کند. اما ممکن است به شما در درک بهتر ظاهر و احساس سینه ها کمک کند. این ممکن است این احتمال را افزایش دهد که در صورت تغییر چیزی متوجه شوید.
  • ایجاد تغییرات در زندگی روزمره ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کند.
  • در مورد غربالگری سرطان سینه بپرسید. در مورد زمان شروع غربالگری سرطان سینه با پزشک یا سایر متخصصین مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. در مورد مزایا و خطرات غربالگری بپرسید. با هم می توانید تصمیم بگیرید که چه آزمایش های غربالگری سرطان سینه برای شما مناسب است.
  • الکل مصرف نکنید. در صورت تمایل به نوشیدن، مقدار الکلی را که می نوشید به بیش از یک نوشیدنی در روز محدود کنید. برای پیشگیری از سرطان سینه، هیچ مقدار مطمئنی از الکل وجود ندارد. بنابراین اگر در مورد خطر ابتلا به سرطان سینه خود بسیار نگران هستید، الکل مصرف نکنید.
  • بیشتر روزهای هفته ورزش کنید. در بیشتر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. اگر اخیراً فعال نبوده اید، از یک متخصص مراقبت های بهداشتی بپرسید که آیا مشکلی ندارد و به آرامی شروع کنید.
  • هورمون درمانی یائسگی را محدود کنید. هورمون درمانی ترکیبی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. با یک متخصص مراقبت های بهداشتی در مورد مزایا و خطرات هورمون درمانی صحبت کنید.

برخی از افراد در دوران یائسگی علائمی دارند که باعث ناراحتی می شود. این افراد ممکن است تصمیم بگیرند که خطرات هورمون درمانی قابل قبول است تا تسکین پیدا کنند. برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، از کمترین دوز هورمون درمانی ممکن برای کمترین زمان استفاده کنید.

  • وزن سالم را حفظ کنید. اگر وزن شما سالم است، برای حفظ آن وزن تلاش کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، از یک متخصص مراقبت های بهداشتی در مورد روش های سالم برای کاهش وزن خود بپرسید. کالری کمتری مصرف کنید و به آرامی میزان ورزش را افزایش دهید.
  • اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه دارید، ممکن است در معرض خطر بالایی قرار داشته باشید. همچنین در صورت داشتن سابقه سلول های پیش سرطانی در بافت پستان، خطر شما ممکن است بیشتر باشد. در مورد خطر خود با پزشک خود صحبت کنید. پزشک  ممکن است گزینه هایی برای کاهش ریسک شما داشته باشد، مانند:

داروهای پیشگیرانه. استفاده از داروهای مسدود کننده استروژن می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را در افرادی که در معرض خطر بالایی هستند کاهش دهد. گزینه ها شامل داروهایی به نام تعدیل کننده های انتخابی گیرنده استروژن و مهارکننده های آروماتاز ​​است. این داروها همچنین به عنوان درمان هورمون درمانی برای سرطان سینه استفاده می شوند.

این داروها خطر عوارض جانبی دارند. به همین دلیل، آنها فقط در افرادی استفاده می شوند که خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها بسیار زیاد است. در مورد مزایا و خطرات آن با تیم مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

جراحی پیشگیرانه. اگر خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بسیار بالاست، ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه جراحی انجام دهید. یک گزینه ممکن است جراحی برای برداشتن سینه ها باشد که به آن ماستکتومی پیشگیرانه می گویند. گزینه دیگر جراحی برای برداشتن تخمدان است که اوفورکتومی پیشگیرانه نامیده می شود. این عمل خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان تخمدان را کاهش می دهد.

جمع بندی:

با توجه به اینکه هر ساله تعداد زنان زیادی در سرتاسر دنیا درگیر سرطان پستان می شوند، تشخیص زود هنگام این بیماری مهم ترین گام در راستای پیشبرد برنامه های درمانی برای رهایی از این بیماری می باشد. همانطور که در این مطلب ذکر نمودیم، راههای تشخیص سرطان پستان بسته به نوع آن، سن فرد، نتایج آزمایش های قبلی و تشخیص پزشک متفاوت است. آزمایشگاه پاتوبیولوژی راز  یکی از بهترین مراکز تشخیصی در شیراز، جهت ارائه خدمات لازم در راستای تشخیص سرطان سینه با تکنولوژی های به روز و کادر مجرب، در اختیار بیماران عزیز می باشد. به امید آنکه با تشخیص به موقع این بیماری و پیگیری راه های درمان، بهبودی هر چه سریع تر برای همه بیماران حاصل شود.

رفرنس :

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352475

 

https://www.cancer.org/cancer/types/breast\cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/other-breast-cancer-gene-protein-blood-tests.html

https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-gene-expression.html

 

تهیه کننده :

مرضیه آزاد ، کارشناس ارشد ایمنی شناسی پزشکی -واحد تحقیق و توسعه آزمایشگاه پاتوبیولوژی راز

زیرنظر :

دکتر عزت اله اسدی ، متخصص پاتولوژیست بالینی- آزمایشگاه راز

 


آدرس : شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره های تماس : 071-32369393-6 / 071-91009393

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30


شماره ی واتساپ : 09914444130
آدرس اینستاگرام : instagram.com/razlab.ir
کلیه ی حقوق این وبسایت متعلق به آزمایشگاه راز می باشد .