Test name: AFP Pregnancy
Test cost: 1,517,270 Rial
Status of test presentation: Existing
Sample type: سرم ، پلاسماي هپارينه ، پلاسماي EDTA, مایع آمنیوتیک
Sample size: 1ml
The smallest sample size: 0.5ml
Sample storage: 7روز در دمای2تا8درجه سانتیگراد،3ماه در دمای منفی20درجه سانتیگراد
Sample shipping: انتقال در شرایط یخچالی یا فریز
Sample collection guide: فريز دفريز نشود. رد نمونه های همولیز شدید
Necessary information about the patient: سن بيمار(یکی از دلایل مهم برای نتایج غیر عادی تخمین اشتباه سن حاملگی است، بنابراین تأئید سن بارداری با روش سونوگرافی مفید است), مصرف دارو ,سابقه بيماري
Necessary preparation before sampling: زمان مطلوب برای گرفتن نمونه سرم مادر جهت غربالگری قبل از تولد، هفته 18-16 بارداری است.گرفتن نمونه در هفته 22-14 نیز بلامانع است اما حساسیت AFP کاهش مییابد.
Clinical information: توسط کبد پروتئینی در جنین تولید می شود که این پروتئین پس از ترشح در مایع آمنیوتیک از طریق جفت وارد گردش خون مادر می شود . تست AFP میزان پروتئین تولید شده توسط جنین در خون مادر را اندازه گیری می کند که هدف از انجام این تست پی بردن به بعضی از اختلالات مادرزادی در جنین است . میزان آلفا فتوپروتئین تولید شده توسط جنین می تواند با سن بارداری و وزن مادر مرتبط باشد . زمان انجام آزمایش AFP از اهمیت بالایی برخوردار است بهترین زمان انجام تست AFP بین هفته شانزده تا هجده بارداری است . برای تعیین میزان آلفا فتوپروتئین تولید شده توسط جنین از ورید مادر خون گرفته می شود و برای بررسی های لازم به آزمایشگاه فرستاده می شود . مقدار غیر طبیعی AFP در خون مادر می تواند به دلیل بیماری هایی مانند باز ماندن لوله عصبی ( اسپاینا بیفیدا )، سندرم دان و اختلالات دیواره شکم در جنین باشد . در مواردی که مادر دوقلو باردار باشد مقدار AFP غیر طبیعی می باشدو افزایش می یابد زیرا به جای یک جنین، دو جنین AFP تولید می کند و در نتیجه موجب افزایش مقدار AFP مادر می شود. عوامل موثر بر میزان AFP عوامل متعددی بر میزان AFP تاثیر می گذارند که در هنگام محاسبه MOM که عبارتست از نسبت میزان مارکر مورد نظر محاسبه شده در آزمایشگاه به میزان مورد انتظار برای سن بارداری، باید مورد توجه قرار گیرند که در زیر به این عوامل اشاره شده است. سن بارداری: آگاهی از سن دقیق در سه ماهه دوم بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا به ازای هر هفته میزان غلظت آلفا فتوپروتئین سرم مادر حدود 15 درصد افزایش می یابد . وزن مادر: وزن مادر در حجم توزیع آلفا فتوپروتئین تولید شده توسط جنین بسیار تاثیر گرذار می باشد و می تواند موجب برهم خوردن مقدار طبیعی AFP شود به همین علت مادران در هنگام بارداری باید به وزن خود بسیار توجه کنند . نژاد و قومیت یکی از عواملی که در آزمایش AFP تاثیر گذار است نزاد و قومیت می باشد . غلظت آلفا فتوپروتئین تولید شده توسط جنین در زنان آمریکایی و آفریقایی 10 درصد بیشتر است . دیابت :در زنانی که مبتلا به بیماری دیابت هستند میزان AFP طبیعی نمی باشد و در این افراد نسبت به افراد غیر دیابتی میزان AFP حدود 20 در صد کمتر است .
Name of measurement method: CLIA
Similar names: نام های مشابه : آلفافتوپروتئين، a-Feto Protein, AFP Tumor Marker,Alpha- Fetoproteina
Sample requirements: "نوع نمونه روی ظرف نمونه و برگه درخواست حتماً قید شود، در صورتیکه آزمایش غربالگری مد نظر باشد ،تکمیل پرسشنامه سلامت جنین الزامی است. در تکمیل فرم دقت نمائید و اطلاعاتی نظیر تاریخ تولد مادر،تاریخ دقیق اولین روز آخرین قاعدگی(LMP)، تعیین سن حاملگی با استفاده از سونوگرافی، تاریخ زایمان، وزن و نژاد مادر و نیز وضعیت ابتلا به دیابت به طور دقیق ذکر شود. "
Intervening factors: استامینوفن، استیل سالیسیلیک اسید (ASA یا آسپیرین) و فناستین سطح AFP را در زنان حامله کاهش می دهند. سطح سرمی AFP در برخی موارد بیماری غیر بدخیم کبدی مانند نکروز وسیع کبدی،هپاتیت و سیروز نیز بالا میرود که البته معمولاً این افزایش کمتر 150 ng/ml است. موارد مثبت کاذب و منفی کاذب نیز گزارش شده است. نتایج غیر طبیعی برنامه های غربالگری سرم مادر هرگز قاطع نمی باشند و باید توسط روش های اختصاصی تر پیگیری گردند. بدین منظور میتوان از سونوگرافی سه بعدی ، آمنیوسنتز ، نمونه برداری از پرزهای کوریونیک (CVS) و کوردوسنتز و غیره استفاده نمود.