Test name: Prostatic Acid phosphatas
Test cost: 0 Rial
Status of test presentation: Existing
Sample type:
سرم
Sample size:
1 ml
Sample storage:
7روز 8-2 درجه و تا 3 ماه 20- درجه
Sample shipping:
رعایت زنجیره سرد (8-2 در جه)
Sample collection guide:
Necessary information about the patient:
سن بيمار, مصرف دارو ,سابقه بيماري
Necessary preparation before sampling:
Clinical information:
اسید فسفاتاز (ACP) گروهی از آنزیمها است که در بافت ها و مایعات مختلف بدن یافت می شود، چندین ایزوآنزیم دارد که معروف ترین آنها اسید فسفاتاز پروستات (PAP) است. اگرچه زمانی به عنوان یک نشانگر تشخیصی برای سرطان پروستات استفاده می شد، PAP تا حد زیادی با آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) جایگزین شده است. اسید فسفاتاز پروستات (PAP): این ایزوآنزیم عمدتاً در غده پروستات یافت می شود و به عنوان یک نشانگر تشخیصی برای سرطان پروستات استفاده می شود. PAP همچنین در تنظیم حرکت و عملکرد اسپرم نقش دارد. فعالیت اسید فسفاتاز در پروستات 100 برابر بیشتر از سایر بافت ها است، بنابراین پروستات غنی ترین منبع است. اکثر اسید فسفاتاز سرم از گلبول های قرمز و بافت پروستات ناشی می شود.
Intervening factors:
داروهایی نظیر اندروژن ها، كلوفيبرات ، آلگلوسراز، معاينه انگشتي ركتوم، سيستوسكوپی و افزايش سطح فسفاتاز قليايی سطوح PAP را افزایش می دهند و در مقابل فسفات ها، اگزالات ها، هپارين، الكل، تأخير در انجام آزمايش و فلوريد ها سبب کاهش سطوح PAP می شوند.
Additional information:
تقریباً همه بیماران مبتلا به سرطان پروستات و اسید فسفاتاز (ACP) بالا دارای گسترش یا متاستاز خارج کپسولی هستند. بنابراین، اسید فسفاتاز (ACP) بالا ممکن است اطلاعات مفیدی در مرحله بندی بیماران ارائه دهد. گاهی اوقات، افزایش اسید فسفاتاز (ACP) پروستات ممکن است به دلایل دیگر باشد. انسداد مجاری ادراری و احتباس حاد ادرار ممکن است باعث افزایش اسید فسفاتاز (ACP) شود. ماساژ گسترده پروستات، التهاب پروستات، انفارکتوس/ایسکمی، و دستکاری های پروستات مانند بیوپسی سوزنی و سیستوسکوپی نیز ممکن است باعث افزایش گذرا در ACP سرم شوند. آزمایش باید قبل از انجام هر گونه روش انجام شود. پس از درمان جراحی سرطان پروستات، اسید فسفاتاز (ACP) سریعتر از PSA کاهش می یابد، و سطح آن باید پس از برداشتن کامل تومور غیرقابل تشخیص می شود. از آنجایی که PSA یک پروتئین وابسته به آندروژن است، درمان محرومیت از آندروژن تولید PSA را کاهش میدهد اما تأثیری بر اسید فسفاتاز (ACP) ندارد که نشان میدهد ACP ممکن است در مانیتور بیماران تحت درمان استفاده شود.علت اصلی افزایش اسید فسفاتاز (ACP) بیماری پروستات است. با توسعه PSA به عنوان آزمایش سرمی اصلی برای پروستات، اسید فسفاتاز (ACP) برای استفاده در سرطان پروستات محبوبیت کمتری پیدا کرده است، اگرچه، با در دسترس بودن روشهای ایمونوشیمیایی جدیدتر، استفاده از آن در تشخیص سرطان پروستات حفظ شده است. در سرطان پروستات اولیه، حساسیت اسید فسفاتاز (ACP) کمتر از PSA است، اگرچه اسید فسفاتاز (ACP)، مشابه PSA، در درصد قابل توجهی از بیماران مبتلا به هیپرپلازی خوش خیم پروستات افزایش می یابد.