Post contents [Show]
-
بررسی فشارخون بالا
- فشارخون چیست ؟
- برخی از علائم فشارخون بالا:
- دلایل پرفشاری خون چیست؟
-
بررسی فشارخون بالا
- جدا از بررسی فشارخون با فشارسنج های خانگی معمولا پزشک آزمایشات دیگری را برای بررسی شرایط عمومی فرد تجویز میکند
- نوار قلب
- چکاپ کامل خون ( آزمایش CBC)
- آزمایش های مربوط به چربی خون مانند آزمایش HDL، آزمایش LDL وتست TG
- تست های مربوط به آنزیمهای کبدی مثل آزمایش ALT وتست AST
- اندازه گیری هماتوکریت : این آزمایش بخشی از آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی محسوب میشود. در آزمایش هماتوکریت ، نسبت گلبولهای قرمز در خون ارزیابی میشود.
- اندازه گیری پتاسیم : پتاسیم نوعی الکترولیت بوده و وجود آن برای عملکرد قلب و ماهیچهها ضروری است. سطح غیرطبیعی پتاسیم نشانه مشکل جدی مانند فشارخون بالا، بیماری کلیوی یا بیماری قلبی است.
- آزمایش ادرار: در آزمایش ادرار موارد مختلفی را میتوان بررسی کرد. در این آزمایش مواد زائد کلیهها بررسی میشود؛ اگر در ادرار پروتئین یافت شود، احتمال دارد، نشانه بیماری کلیوی باشد. گلوکز نیز در ادرار نباید وجود داشته باشد. اگر مقدار این ماده در ادرار زیاد باشد،میتواند نشانه دیابت کنترل نشده باشد.
- اندازه گیری آلدسترون: در این آزمایش میزان آلدسترون در خون یا ادرار مشخص میشود. آلدسترون هورمونی در غده فوقکلیوی است که به کنترل فشارخون و تعادل سدیم و پتاسیم کمک میکند. معمولا برای پیداکردن علت فشارخون بالا این آزمایش انجام میشود.
- اندازه گیری کورتیزول: کورتیزول هورمونی است که توسط غدد فوقکلیوی ساخته میشود. این هورمون در تنظیم فشارخون و قند خون نقش موثری دارد. اگر مقدار آن از حد طبیعی بیشتر یا کمتر شده باشد، نشانه اختلال در غده فوقکلیوی است. به همین دلیل این آزمایش باید برای پیداکردن علت فشارخون بالا انجام شود.
- برای تجویز و بررسی آزمایش به کدام دکتر مراجعه کنیم؟ {
بررسی فشارخون بالا
فشار خون در حالت طبیعی باید کمتر از ۱۲۰/۸۰ باشد. در صورتی که فشار خون بین ۱۲۰/۸۰ تا ۱۳۹/۸۹۹ باشد، شخص در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارد.
فشارخون چیست ؟
فشارخون به فشار یا قدرتی گفته میشود که خون به دیواره رگ ها وارد میکند؛ فشار خون خیلی پایین را افت فشار خون و فشار خونی که به طور طولانی مدت خیلی بالا باشد را فشارخون بالا مینامند. فشار خون جز یکی از مهمترین علائم حیاتی بدن است که به پزشک در ارزیابی شرایط و وضعیت سلامتی بیمار کمک میکند.
برخی از علائم فشارخون بالا:
-
سردرد شدید
-
سرگیجه
-
تنگی نفس
-
تاری دید
-
احساس نبض در سر یا گردن
-
حالت تهوع
-
خستگی
-
درد در قفسه سینه
-
وجود خون در ادرار
دلایل پرفشاری خون چیست؟
از جمله عوامل افزاینده فشار خون میتوان به عادات غذایی و سبک زندگی اشاره کرد:
-
سیگار کشیدن
-
اضافه وزن و چاقی
-
کمبود فعالیت فیزیکی
-
مصرف زیاد نمک
-
مصرف الکل
-
استرس
-
افزایش سن
-
عوامل ژنتیکی
-
اختلالات غده آدرنال و تیروئید
-
بیماری های مزمن کلیوی
-
کمبود ویتامین D
بررسی فشارخون بالا
جدا از بررسی فشارخون با فشارسنج های خانگی معمولا پزشک آزمایشات دیگری را برای بررسی شرایط عمومی فرد تجویز میکند
مانند:
-
نوار قلب
-
چکاپ کامل خون ( آزمایش CBC)
-
آزمایش های مربوط به چربی خون مانند آزمایش HDL، آزمایش LDL وتست TG
-
تست های مربوط به آنزیمهای کبدی مثل آزمایش ALT وتست AST
-
اندازه گیری هماتوکریت : این آزمایش بخشی از آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی محسوب میشود. در آزمایش هماتوکریت ، نسبت گلبولهای قرمز در خون ارزیابی میشود.
-
اندازه گیری پتاسیم : پتاسیم نوعی الکترولیت بوده و وجود آن برای عملکرد قلب و ماهیچهها ضروری است. سطح غیرطبیعی پتاسیم نشانه مشکل جدی مانند فشارخون بالا، بیماری کلیوی یا بیماری قلبی است.
- آزمایش کلسیم خون: کلسیم ازمهمترین مواد معدنی بدن میباشد. وجود کلسیم برای سلامت قلب، ماهیچهها، اعصاب، استخوانها و دندانها ضروری است. اگر مقدار آن در خون بیش از حد یا خیلی کم باشد، ممکن است نشانه بیماری استخوان، تیروئید یا بیماری کلیوی باشد.
- آزمایش قند ناشتا: در این آزمایش، مقدار قند خون بعد از چند ساعت ناشتا بودن بررسی میشود. از این آزمایش برای تشخیص دیابت و پیش دیابت استفاده میشود. معمولا برای انجام آزمایش قندخون ناشتا لازم است ۸ تا ۱۲ ساعت چیزی نخورید.
- آزمایش بررسی نیتروژن اوره خون یا کراتین : درآزمایش نیتروژن اوره خون (BUN) مقدار نیتروژن اوره در خون اندازه گیری میشود. بیماری مزمنی مانند فشارخون بالا یا دیابت ممکن است به کلیهها آسیب وارد کنند. به همین دلیل لازم است این فاکتور در آزمایش فشار خون بررسی شود.
-
آزمایش ادرار: در آزمایش ادرار موارد مختلفی را میتوان بررسی کرد. در این آزمایش مواد زائد کلیهها بررسی میشود؛ اگر در ادرار پروتئین یافت شود، احتمال دارد، نشانه بیماری کلیوی باشد. گلوکز نیز در ادرار نباید وجود داشته باشد. اگر مقدار این ماده در ادرار زیاد باشد،میتواند نشانه دیابت کنترل نشده باشد.
-
اندازه گیری آلدسترون: در این آزمایش میزان آلدسترون در خون یا ادرار مشخص میشود. آلدسترون هورمونی در غده فوقکلیوی است که به کنترل فشارخون و تعادل سدیم و پتاسیم کمک میکند. معمولا برای پیداکردن علت فشارخون بالا این آزمایش انجام میشود.
-
اندازه گیری کورتیزول: کورتیزول هورمونی است که توسط غدد فوقکلیوی ساخته میشود. این هورمون در تنظیم فشارخون و قند خون نقش موثری دارد. اگر مقدار آن از حد طبیعی بیشتر یا کمتر شده باشد، نشانه اختلال در غده فوقکلیوی است. به همین دلیل این آزمایش باید برای پیداکردن علت فشارخون بالا انجام شود.
برای تجویز و بررسی آزمایش به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
اگر علائم مربوط به فشارخون بالا را تجربه میکنید برای بررسی علت بروز این عارضه و آسیبی که به اندامهای شما وارد شده است، به متخصص قلب و عروق، دکتر داخلی یا دکتر عمومی مراجعه کنید. پزشک پس از اندازهگیری فشار با دستگاه فشارخون برای شما آزمایش فشار خون را تجویز میکند.