عنوان:

مجمع راز الطبي، شارع المجال الغربي، شيراز

رقم التليفون:

071-91009393

ساعات العمل:

السبت إلى الأربعاء 6 إلى 24:00، الخميس 6 إلى 19 والعطلات 7 إلى 12:30

فحص widal

اسم الاختبار: widal

تكلفة الاختبار: 738,770 ریال

حالة عرض الاختبار: موجود

نوع العينة:

سرم

حجم العينة:

2 ml

تخزين العينة:

2 روز 8-2 درجه و تا 1 ماه 20- درجه

عينة الشحن:

 رعایت زنجیره سرد (8-2 در جه)

التحضير اللازم قبل أخذ العينات:

به آمادگی خاصی نیاز ندارد

المعلومات السريرية:

آزمایش ویدال برای تشخیص سرولوژی بیماری حصبه (Typhoid) و شبه حصبه (Paratyphoid) می باشد که علت آنها آلودگی با باسیلهای گونه سالمونلا از دسته باکتریهای روده ای می باشد. این باسیل ها از راه دستگاه گوارش وارد بدن انسان می شوند و موجب پیدایش بیماری های مهم زیر می گردند:

۱- تب روده ای (Enteric fever)

۲- عفونت خون (سِپتی سمی)

۳- مسمویت های غذایی

بر طبق آمارها؛ تنها ۵۰% بیمارانی که مبتلا به تب روده ای هستند، آزمایش ویدال آنها ۱ هفته بعد از ورود میکروب به بدن مثبت می شود. در صورتی که ۴ هفته بعد؛ ۹۵- ۹۰% بیماران آزمایش ویدال آنها مثبت می شود.

۳ دسته آنتی ژن در باسیل سالمونلا وجود دارد:

  • آنتی ژن O (آنتی ژن سوماتیک یا ساختاری- پلی ساکاریدی)
  • آنتی ژن H (آنتی ژن فلاژله های میکروب- پروتئینی)
  • آنتی ژن Vi (از دسته آنتی ژنهای سطحی یا کپسولی- پلی ساکاریدی

اولین آگلوتینین تولید شده در بدن بیمار آنتی ژن O می باشد و آنتی بادی علیه آن از جنس IgM است و حدود ۸ روز پس از ابتلاء در خون ظاهر می شود.پس از درمان حصبه آنتی O در مدت ۳ ماه بعد و حداکثر ۶ ماه منفی می شود.

دومین آگلوتینین تولید شده در بدن بیمار آنتی ژن H  می باشد و آنتی بادی علیه آن از جنس IgG است و حدود ۱۲- ۱۰ روز پس از ابتلاء در خون ظاهر می شود. پس از درمان حصبه آنتی H تا مدت ها مثبت باقی می ماند و در بررسی های اپیدمیولوژی عفونت های سالمونلایی ارزش دارد.

آگلوتینین آخر آنتی ژن Vi می باشد و آنتی بادی علیه آن از جنس IgM است و اواخر هفته دوم پس از ابتلاء در خون ظاهر می شود. آنتی Vi  بسرعت از بین می روند.

 

اسم طريقة القياس:

روش اسلایدی آزمایش ویدال(Widal)

روش نیمه کمی آزمایش ویدال(Widal)

روش تست لوله ای استاندارد آزمایش ویدال(Widal)

أسماء مشابهة:

Widal agglutination test

العوامل المتداخلة:

  • آزمایش ویدال(Widal) زمان بر است (برای یافتن تیتر آنتی بادی) و اغلب اوقات وقتی تشخیص داده می شود، برای شروع یک رژیم آنتی بیوتیک خیلی دیر است.
  •  آزمایش ویدال(Widal) ممکن است در بیمارانی که قبلاً واکسیناسیون یا عفونت با Typhi داشته اند مثبت کاذب باشد.
  • علاوه بر واکنش متقاطع با سایر گونه های سالمونلا، آزمایش ویدال(Widal) نمی تواند بین عفونت فعلی و عفونت قبلی یا واکسیناسیون علیه تیفوئید تمایز قائل شود.
  • تیترهای گسترده نیز در ارتباط با دیس گاماگلوبولینمی هپاتیت فعال مزمن و سایر بیماری های خودایمنی گزارش شده است.
  • نتایج آزمایش ویدال(Widal) مثبت کاذب همچنین در تیفوس، مالاریا حاد فالسیپاروم (به ویژه در کودکان)، بیماری مزمن کبدی مرتبط با افزایش سطح گلوبولین و اختلالاتی مانند آرتریت روماتوئید، میلوماتوز و سندرم نفروتیک شناخته شده است.
  • نتایج منفی کاذب ممکن است با درمان زودهنگام، با “ارگانیسم های پنهان” در استخوان و مفاصل، و با عود تب حصبه همراه باشد. گاهی اوقات سویه های عفونی ایمنی زایی ضعیفی دارند.
  • منفی کاذب آزمایش ویدال(Widal) ممکن است به دلیل مسدود شدن پاسخ آنتی بادی توسط درمان اولیه ضد میکروبی یا به دنبال عود تیفوئید باشد.
  • هیپوپروتئینمی شدید ممکن است از افزایش تیتر آنتی بادی O و H نیز جلوگیری کند.
  • همولیز بر تفسیر نتایج تاثیر منفی می گذارد
  • با این حال، سطوح آنتی بادی موجود در یک جمعیت سالم ممکن است از زمان به زمان و در نواحی مختلف متفاوت باشد، و ایجاد سطح قطعی آنتی بادی پایه در یک منطقه و جامعه مشخص را دشوار می کند.
  • در نواحی اندمیک تیفوئیدی کم، پاسخ های آنتی بادی O و H ضعیف و تاخیری، سودمندی آزمایش ویدال(Widal) را محدود می کند. همچنین بین آزمایشگاه‌ها در عملکرد و خواندن آزمایش ویدال(Widal) تفاوت‌هایی وجود دارد که قابلیت اطمینان آزمایش را بیشتر به خطر می‌اندازد.

معلومات إضافية:

حداقل تیتر قابل قبول و با ارزش آگلوتینین ها در آزمایش ویدال در کشورهای مختلف متفاوت است. در ایران چنانچه تیتر سرم در برابر آنتی ژن O حداقل ۱:۸۰  و در برابر آنتی ژن H حداقل ۱:۴۰ باشد؛ بیمار مشکوک به تیفوئید و یا پاراتیفوئید است.

در صورتی که تیتر سرم بیمار در برابر آنتی ژن O 1:160 و در برابر آنتی ژن H 1:80 و یا بیشتر باشد؛ بیمار با توجه به علایم بالینی و وضعیت اپیدمیولوژی محیط به بیماری تیفوئید و یا پاراتیفوئید مبتلا می باشد.

آگلوتیناسیون H به تنهایی ارزش تشخیصی ندارد؛ در صورتی که آگلوتیناسیون قابل قبول O، دلیل بر وجود بیماری می باشد. تیتر آگلوتینین O بندرت از ۱:۴۰۰ بالاتر می رود ولی تیتر آگلوتینین H از ۱:۱۰۰۰ بالاتر رفته و سالها پس از بهبودی مثبت باقی می ماند. تیتر Vi حداکثر از ۱:۲۵ تا ۱:۵۰ بالاتر نمی رود و پس از بهبودی سریعاً در سرم ناپدید می شود.

در حاملین سالم تیتر Vi بیشتر از O و H می باشد که با کشت مکرر مدفوع و جدا کردن میکروب؛ می توان آنها را شناسایی و درمان کرد.

نکته ۱: یکی از عمده ترین اشکالات روش آگلوتیناسیون (کمپلکس ایمنی) پدیده منطقه ای (prezone, postzone) می باشد. به این معنی که در نتیجه بالا بودن بیش از حد غلظت آنتی بادی؛ عمل تشکیل کمپلکس آنتی ژن- آنتی بادی مختل شده و به صورت منفی کاذب خود را نشان می دهد که در چنین حالتی با پیش بینی پاسخ مثبت (که البته حتمی نیست) باید سرم رقیق شده و آزمایش تکرار گردد. بنابراین همواره تطبیق نتایج به دست آمده با حالات بالینی و شواهد کلینیکی الزامی است.

نکته ۲: روش انجام آزمایش ویدال از نوع آگلوتیناسیون مستقیم (Direct/Active agglutination) است.

نکته ۳: افزایش تیتر علیه آنتی ژن O بهترین نشانه آلودگی اخیر می باشد.

 

وقت الإجابة: 2 يوم


عنوان: مجمع راز الطبي، شارع المجال الغربي، شيراز

أرقام الاتصال: 071-32369393-6 / 071-91009393

ساعات العمل: السبت إلى الأربعاء 6 إلى 24:00، الخميس 6 إلى 19 والعطلات 7 إلى 12:30


رقم الواتس اب : 09914444130
عنوان الانستقرام: instagram.com/razlab.ir