اسم الاختبار: Sweat test
تكلفة الاختبار: 2,466,450 ریال
حالة عرض الاختبار: موجود
نوع العينة:
Sweet
حجم العينة:
> 15 µl ( بیشتر از 15 میکرولیتر)
تخزين العينة:
آزمایش باید بالافاصله در آزمایشگاه یا بالین بیمار صورت گیرد.
دليل جمع العينات:
برای جمعآوری نمونه عرق از روشهای مختلفی استفاده میشود. دارو، گرما و ورزش برای تحریک غدد عرق کاربرد گستردهتری دارند. تجهیزات و روشهایی که با استفاده از ورزش و گرما باعث تحریک غده عرق میشوند در آزمایشگاههای تشخیص پزشکی گسترش پیدا نکرده اند. روش Iontophoresis Pilocarpine با استفاده از داروی پیلوکارپین باعث تحریک غده موسکارین و تولید عرق میشود. این روش استاندارد و مرسوم در نمونهگیری از کودکان کاربرد دارد. در این روش گاز آغشته به محلول پیلوکرپین روی الکترود مثبت و گاز آغشته به محلول نرمال سالین منفی قرار میگیرد. هر دو الکترود در محل آزمایش قرار میگیرد. در سیم های متصل به آنالایزر جریانی به شدت 4 میلی آمپر به مدت 15 تا 20 ثانیه برقرار میشود. این فرآیند در فواصل زمانی 15 تا 20 ثانیهای تا تکمیل مرحله یونتوفورز ادامه مییابد. – قبل از انجام آزمایش محل نمونهگیری با آب مقطر تمیز و خشک میشود. فلکسور ساعد دست راست در کودکان و ران راست در نوزادان معمولاً برای آزمایش انتخاب میشود. انجام آزمایش بر روی قفسه سینه امکان ایست قلبی را به ویژه در کودکان افزایش میدهد. – نمونهگیری از محل التهاب و آماس پوستی توصیه نمیشود. – نمونهگیری از کف دست به علت تولید عرق زیاد یا نقاطی از بدن که معمولاً دمای بالا یا فعالیت بالایی دارند، مناسب نیست.
معلومات ضرورية عن المريض:
سن بيمار
التحضير اللازم قبل أخذ العينات:
مصرف برخی از کِرِمها قبل از انجام آزمایش سطح کلر نمونه عرق را به صورت کاذب افزایش میدهد. محدودیت غذایی، دارویی و فعالیت خاصی نیاز نیست.
المعلومات السريرية:
در این آزمایش مقدار سدیم و کلر موجود در عرق اندازهگیری میشود. الکترولیتهای سدیم و کلر به تنظیم آب در بافتهای بدن کمک میکنند. کلر معمولاً برای حفظ تعادل آب در بدن از غشای سلولها عبورمیکند. ورود و خروج کلر به سلولها به کمک پروتئینی به نامCystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator(CFTR) صورت میگیرد. ژن CFTRبر روی کروموزوم هفت قرار دارد. در بیماران مبتلا به سیستیک فیبروزیس، موتاسیون این کروموزوم موجب کاهش تولید یا اختلال در عملکرد پروتئین CFTR میشود. مقدار این پروتئین در سلولهای پوششی پانکراس، غددبزاقی، روده و مجاری تناسلی بیشتر است در نتیجه این اندامها بیشتر درگیر میشوند. اختلال در عبور و مرور الکترولیتهای کلر و سدیم در سلولها موجب افزایش غلظت آنها در عرق میشود. تست عرق برای تشخیص بیماری سیستیک فیبروزیس به کار میرود.کاربرد های بالینی :
اثبات تشخیص بیماری سیستیک فیبروزیس یا mucoviscidosis با علائم عرق شورمزه، عفونت مکرر مجاری تنفسی، مدفوع حجیم و بد بو، مشکلات گوارشی ناشی از انسداد روده و سوءتغذیه
اسم طريقة القياس:
دستگاهي
أسماء مشابهة:
Sweat Chloride test , Iontophoresis, Electrolytes, Sweat , Sweat Analysis ,
متطلبات العينة:
نام و نام خانوادگي، نوع نمونه
العوامل المتداخلة:
این آزمایش همیشه باید بصورت دوتایی (دوبل) انجام شود. اگر سطح پوست راش (دانه) یا زخم داشته باشد باعث افزایش میزان کلر عرق خواهد شد. همچنین افزایش کلر در نارسایی غده فوق کلیه، دیسپلازی اکتودرم، دیابت بی مزه نفروژنیک (با منشا کلیه) ارثی، کم کاری تیروئید، سوء تغذیه، فوکوزیدوزیس (نوعی اختلال ذخیره ای لیزوزومی)، نقص در آنزیم گلوکز-6-فسفات و موکوپلی ساکاریدوزیس گزارش شده است. کاهش کاذب نتیجه آزمایش در شرایطی مانند هایپوپروتئینمی، اِدم و تعریق شدید دیده شده است. نتایج آزمایش در بالغین بسیار متغیر است، بخصوص خانمها که میزان کلر عرق آنها با چرخه قاعدگیشان تغییر میکند. نتیجه آزمایش کلر عرق در بالغین باید با احتیاط تفسیر شود چرا که ممکن است مثبت کاذب و منفی کاذب رخ دهد. اگر نتیجه آزمایش بصورت بینابینی باشد، باید تکرار گردد. همچنین آزمایشهای منفی در صورتیکه علایم بالینی بیمار، mucoviscidosis را مطرح کند باید تکرار شوند. آزمایش کلر عرق افراد حامل (هتروزیگوت) را شناسایی نمی کند. اعتبار نتایج این آزمایش در اولین هفته های زندگی مورد تردید است. برای الکترولیتهای عرق به گستردگی سایر آزمایشها استانداردهای مناسب در دسترس نیست. یک تا دو درصد بیماران مبتلا به سیستیک فیبروزیس الگوی تشخیصی را در تست عرق خود ندارند. اندازهگیری و تعیین نسبت سدیم به کلر می تواند مفید باشد. شرایطی همچون اسهال، استفراغ، یبوست، تب، سرماخوردگی، آنفلوانزا، عفونت ادراری، بستری شدن در بیمارستان و یا بیماران تازه ترخیص شده از بیمارستان موجب مثبت کاذب و یا طولانی شدن زمان انجام آزمایش می گردد.