نشانی :

شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره تلفن :

071-91009393

ساعت کاری :

شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30

آزمایش beta2 Microglobulin IgG

نام آزمایش : beta2 Microglobulin IgG

هزینه آزمایش : 1,340,970 ریال

نوع نمونه :

serum- csf-urine

حجم نمونه :

1 ml

نگهداری نمونه :

3 روز در 2-8 درجه - 3 ماه در منفی20 درجه سانتیگراد

حمل و نقل نمونه :

انتقال در شرایط یخچالی یا فریز

راهنمای جمع آوری نمونه :

نمونه فریز دفریز نشود.

اطلاعات لازم از بیمار :

سن بیمار- سابقه بیماری- مصرف دارو

 

آمادگی لازم قبل از نمونه گیری :

 ناشتایی ضرورت ندارد و هیچ آماده‌سازی ویژه‌ای نیاز نیست.

 در صورت انجام آزمایش به روش رادیوایمونواسی، بایستی بیمار یک هفته قبل از انجام آزمایش، رادیوایزوتوپ ( مواد حاجب) دریافت نکرده باشد.

اطلاعات بالینی :

یکی از وظایف مهم سیستم ایمنی، تمایز مولکول‌های خودی از غیرخودی است. اکثر سلول‌های هسته‌دار انسان آنتی‌ژن‌های I MHC-  را حمل می‌کنند که به سیستم ایمنی در شناسایی مولکول‌های خودی کمک می‌کنند.

این آنتی‌ژن‌ها یک زنجیره سنگین و یک زنجیره سبک همراه دارند. این زنجیره سبک پروتئین که می‌تواند به داخل سرم ریخته شود،beta-2-M   نامیده می‌شود. این مولکول در ابتدا به‌عنوان یک پروتئین سرم کشف شد.

بتا-۲-میکروگلبولین (beta-2-M) یک پروتئین غشایی کوچک (۱۱۸۰۰ دالتون) همراه با زنجیره‌های سنگین پروتئین‌های کمپلکس سازگاری بافتی اصلی است، بنابراین در سطح تمام سلول‌های هسته‌دار دیده می‌شود. به علت اندازه کوچک، beta-2-M  از طریق غشای گلومرولی عبور می‌کند، اما به‌طور کامل در توبول‌های پروگزیمال بازجذب می‌شود.

افزایش سطح beta-2-M سرم در بیماری‌های مرتبط با افزایش گردش سلولی مشاهده می‌گردد، همچنین افزایش سطح آن در چند وضعیت خوش‌خیم مانند التهاب مزمن، بیماری کبد، اختلال عملکرد کلیوی، برخی از عفونت‌های ویروسی حاد و تعدادی از بدخیمی‌ها، بخصوص سرطان خون با منشأ لنفوسیت B دیده شده است.

در میلوم متعدد، beta-2-M  یک عامل قدرتمند پیش‌آگهی می‌باشد و مقدار کمتر از ۴ میکروگرم در میلی‌لیتر از عوامل پیش‌آگهی خوب در نظر گرفته شده است.

beta-2-M  توسط گلومرول دفع و کمی از آن توسط توبول کلیوی به داخل خون بازجذب می‌شود. در مبتلایان به بیماری‌های کلیوی، با اندازه‌گیری همزمان سطح خونی و ادراری beta-2-M می‌توان بیماری گلومرولی را از توبولی افتراق داد.

در بیماری گلومرولی سطح خونی بالا و سطح ادراری آن پایین است.

در بیماری توبولار کلیوی، سطح سرمی پایین و سطح ادراری بالا می‌باشد.

 در رد پیوند کلیه سطح خونی آن سریعاً افزایش می‌یابد.

 اگرچه سطح beta-2-M ادراری برای ارزیابی اختلال عملکرد توبول‌ها استفاده شده است، ولی در ادرار با pH کمتر از ۵/۵ پایدار نیست.

در مسمومیت با آمینوگلیکوزید، beta-2-M حتی قبل از کراتینین افزایش می‌یابد.

 در مبتلایان به بیماری کلیوی ناشی از مواجهه فراوان با فلزات سنگینی مانند کادمیوم یا جیوه، سطح ادراری beta-2-M افزایش می‌یابد.

 در مورد این کارگران آزمایش‌های دوره‌ای انجام می‌شود تا بیماری کلیه را در ابتدایی‌ترین مرحله آن تشخیص بدهند.

سرعت سنتز beta-2-M از ۴-۲ میلی‌گرم در کیلوگرم در روز با نیمه‌عمر ۵/۲ ساعت متفاوت است .غلظت پلاسمایی از ۳-۱ میکروگرم در میلی‌لیتر متغیر است. نود درصد از beta-2-M از طریق فیلتراسیون گلومرولی حذف و تقریباً به‌طور کامل توسط توبول پروگزیمال بازجذب می‌شود، بنابراین در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه، به‌خصوص بیماری کلیوی مرحله انتهایی، beta-2-M می‌تواند در خون تجمع ‌یابد. در شرایط آزمایشگاهی، سنتز و آزاد شدن beta-2-M می‌تواند توسط اسیدوز، اندوتوکسین‌ها و یا سایتوکاین‌های التهابی القاء شود. ممکن است beta-2-M به‌عنوان یک واکنشگر فاز حاد عمل کند.

beta-2-M سرمی در حال حاضر به‌عنوان یک نشانگر مهم پیش‌آگهی در تعداد زیادی از اختلالات خونی و غیرخونی شناسایی شده است. در اختلالات توبولی کلیه سطح beta-2-M ادرار، با وجود سطح پلاسمایی طبیعی بالا است که منعکس‌کننده یک اختلال در بازجذب توسط توبول‌های پروگزیمال است.
سطح سرمی و پلاسمایی beta-2-M به‌عنوان نشانگر فعال شدن سیستم ایمنی سلولی و همچنین به‌عنوان یک تومور مارکر در برخی بدخیمی‌های خونی خاص معرفی گردیده است.

سطح beta-2-M ادرار نشان‌دهنده اختلالات فیلتراسیون کلیوی است. اندازه‌گیری هر دو سطح سرمی و ادراری می‌تواند به افتراق فعال شدن سیستم ایمنی سلولی از اختلال کلیوی کمک کند.
محدوده مرجع beta-2-M در نمونه‌های ادرار ۳/۰-۰ میکروگرم در میلی‌لیتر است .در نمونه‌های سرم یا پلاسما، دامنه مرجع ۳-۰ میکروگرم در میلی‌لیتر است. توصیه می‌شود که هر آزمایشگاه محدوده طبیعی و پاتولوژیک سطح ادراری خاص خود را داشته باشد.

تفسیر آزمایش بستگی به نشانه‌های بالینی و بیماری زمینه‌ای فرد دارد. سطوح سرمی پایین beta-2-M اساساً کاهش فعالیت بیماری را در شرایطی که beta-2-M به‌عنوان یک نشانگر پیش‌آگهی (میلوم متعدد، لنفوم، لوسمی) می‌باشد و یا عدم وجود بیماری را نشان می‌دهد، با این حال هرگز سطح پایینbeta-2-M  برای رد کردن یک بیماری خاص (به‌عنوان مثال، لنفوم) در غیاب دیگر آزمایش‌های تشخیصی قطعی‌تر استفاده نمی‌شود.

 افزایش سطح beta-2-M سرم منعکس‌کننده افزایش فعالیت بیماری و یک مارکر حساس برای این منظور در بسیاری از اختلالات خونی می‌باشد.

مقدار عددی مطلق beta-2-M نسبت به سیر تغییرات آن از اهمیت کمتری برخوردار است، به‌جز در شرایط خاص مانند میلوم مولتیپل که در آن مقدار کمتر از ۴ میکروگرم  در میلی‌لیتر با افزایش بقا ارتباط دارد.
افزایش سطح beta-2-M ادرار منعکس‌کننده اختلالات توبولی کلیه است. در چنــــــین مواردی سطح beta-2-M سرم معمولاً طبیعی است، زیرا اختلال عملکرد در بازجذب توبولی وجود دارد.

افزایش سطح beta-2-M در مایع مغزی نخاعی در شرایط خاصی مانند اسکلروز متعدد، کمپلکس دمانس ایدز و گسترش مننژیال تومورهای خونی دیده می‌شود.

beta-2-M یک جزء از پانل‌های خاص، مانند لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL)، لنفوم، یا پانل پیش‌آگهی/ مانیتورینگ میلوم متعدد است.

سطح خونی آن در بیماران مبتلا به HIV افزایش می‌یابد و مقیاسی برای فعالیت بیماری است. عفونت سیتومگالوویروس هم با افزایش سطح خونی همراه است.

نام های مشابه :

B2 Microglobulin, Beta Microglobulin, B2MG

 

نیازهای همراه نمونه :

نام- نام خانوادگی- نوع نمونه

عوامل مداخله گر :

  • B2MG در ادرار بسيار اسيدي ناپايدار است.
  • تصوير برداري هسته اي مي تواند در نتايج آزمايش به روش رادیوايمنواسي (RIA) تداخل نماید.
  • مصرف داروهای TDM نظیر سیکلوسپورین و لیتیم میزان B2MG در سرم را افزایش می دهد.
  • افزایش B2MGدر بیماری کرون، هپاتیت، سارکوئیدوز، واسکولیت، پرکاری تیروئید، عفونت­های ویروسی و برخی از بدخیمی‏ها، مزیت استفاده از سطوح سرمی را کاهش داده است.

موارد عدم پذیرش نمونه :

همولیز ، ایکتریک ، لیپمیک شدید 

اطلاعات تکمیلی :

سایر موارد بالینی مرتبط با B2M:

شرایطی که با افزایش میزان تولید یا تخریب سلول، عفونت های شدید، عفونت های ویروسی مانند CMV  (سیتومگالوویروس) و برخی از شرایطی که سیستم ایمنی را فعال می کنند، مانند شرایط التهابی و اختلالات خودایمنی، می تواند موجب افزایش سطح B2M  شود.

کلیه­ها مواد اضافی خون را فیلتر می کنند و مقداری از این مواد فیلتر شده مجدداٌ به خون باز می گردد، B2M هم جزء همین مواد می­باشد به همین دلیل، مقدار کمی B2M معمولاً در ادرار وجود دارد.  اگر لوله های کلیوی آسیب دیده یا بیمار شوند بازجذب B2M کاهش یافته و مقدار آن در ادرار افزایش می باید.

زمان جواب دهی : 2 روز


آدرس : شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره های تماس : 071-32369393-6 / 071-91009393

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30


شماره ی واتساپ : 09914444130
آدرس اینستاگرام : instagram.com/razlab.ir
کلیه ی حقوق این وبسایت متعلق به آزمایشگاه راز می باشد .