نشانی :

شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره تلفن :

071-91009393

ساعت کاری :

شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30

آزمایش JC Virus Ab

نام آزمایش : JC Virus Ab

هزینه آزمایش : 1,236,440 ریال

نوع نمونه :

سرم، CSF

حجم نمونه :

2 ml

نگهداری نمونه :

7روز 8-2 درجه و تا 2 ماه 20- درجه

حمل و نقل نمونه :

 رعایت زنجیره سرد (8-2 در جه)

اطلاعات بالینی :

JC ویروس یا ویروس John Cunningham یک ویروس شایع است. بیشتر از نیمی از افراد بالغ در معرض این ویروس قرار گرفته اند البته برای اکثر افراد مشکل خاصی ایجاد نمیکند اما برای افراد با مشکلات ضعف سیستم ایمنی میتواند خطرناک باشد. این ویروس اولین بار در سال 1971 از مغز یک مرد با لنفوم هوچکین جدا گردید. این ویروس احتمالا از طریق غذا و آب میتواند منتقل شود. ویروس JC میتواند در مجاری ادرار، مغز استخوان، لوزه ها و یا مغز مستقر میشود و برای سالها باقی می‌ماند و اکثر افراد حتی نمی‌دانند که حامل این ویروس هستند.

ویروس JC از خانواده پولیوماویروس است که دارای DNA دو رشته ای حلقوی است که توسط پوشش پروتئینی احاطه میشود. این ویروس پوشش لیپیدی یا همان انولوپ را ندارد. پروتئین اصلی آن VP1 نام دارد.

چرخه زندگی ویروس JC:

  1. JC ویروس به گیرنده های خود در سلول هدف متصل میشود.
  2. سپس از طریق مکانیسم اندوسیتوز وارد سلول شده و به اندوزوم داخل میشود که به آن اندوزوم اولیه می‌گویند.
  3. سپس به اندوزوم بعدی منتقل میشود
  4. که آنرا به سمت شبکه آندوپلاسمی هدایت می‌کند.
  5. از طریق آن وارد هسته سلول میشود تا DNA  در آنجا تکثیر شود و ژنهای ویروس نسخه برداری می‌شوند.
  6. RNA ویروس رونویسی می‌شود
  7. دوباره در شبکه آندوپلاسمی پروتئینهای ویروس ترجمه شده و پروتئینهای ساختمانی شکل می‌گیرند.
  8. در سیتوپلاسم این اجزا سر هم میشوند
  9. ویروس کامل تشکیل میشود که از سلول جوانه می‌زند.

علائم بیماری JC:

تا زمانی که ویروس JC مخفی باشد به احتمال زیاد فرد متوجه بیماری خود نمی‌شود. به محض فعال شدن ویروس بیماری PML ((Progressive Multifocal Leukoencephalopathy) یا  لکوآنسفالوپاتی چند کانونی پیشرونده موجب آسیب میلین می‌شود. این باعث می‌شود که مغز نتواند به دیگر قسمتهای بدن پیام بفرستد. شدت علائم بستگی به تداوم آسیبها دارد. در ابتدای بیماری علائم شبیه مولتیپل اسکلروزیس یا MS و همینطور ایدز می‌باشد. این علائم شامل:

  1. ضعف عمومی به تدریج بدتر میشود
  2. مشکلات تعادلی
  3. از دست دادن حسی
  4. مشکلات استفاده از دستها و پاها
  5. تغییرات بینایی
  6. از دست دادن مهارتهای زبان
  7. افتادگی صورت
  8. تغییر شخصیت
  9. مشکلات حافظه و کندی ذهنی

فاکتورهای خطر برای بیماری PML :

این بیماری در حالت سلامت سیستم ایمنی نادر است و بعنوان یک عفونت فرصت طلب محسوب می‌شود. افراد میتوانند در معرض خطر ابتلا با این بیماری قرار بگیرند اگر شرایط زیر را داشته باشند:

  1. ابتلا به ایدز
  2. ابتلا به لوکمی، بیماری هوچکین، لنفوم و یا دیگر سرطانها
  3. درمانهایی که نیاز به تضعیف سیستم ایمنی دارد مثل پیوند اعضا
  4. ابتلا به بیماریهای خودایمنی مثل MS ، آرترید روماتوئید و لوپوس

راه انتقال ویروس JC:

آب و غذای آلوده به عنوان راههای انتقال این ویروس شناخته شده است. حتی ژنوم ویروس در ویروس تخریب شده قادر است به عنوان منبعی از DNA محسوب شود وبا مکانسمهای دیگری به سلولهای میزبان وارد شود. از طریق تنفسی هم ویروس می‌تواند منتقل شود و در لوزه ها جایگزین شود.

بیماریزایی ویروس JC:

JC ویروس یک عفونت شایع ایجاد میکند که کاملا ربطی به بیماری MS ندارد. بین 40-90% از جمعیت عادی در معرض این ویروس قرار میگیرند. هیچ علائمی ناشی از ابتلا به این ویروس ظاهر نمیشود زیرا معمولا سیستم ایمنی آنرا کنترل میکند. این ویروس در افراد با ضعف سیستم ایمنی فعال میشود که در این افراد این ویروس میتواند مشکلات جدی ایجاد کند که منجر به آسیب التهابی و خطرناک به مغز میشود که به آن لکوآنسفالوپاتی چند کانونی پیش رونده میگویند (PML).

تشخیص ویروس JC:

درعفونت با ویروس JC  انتی بادی های ضد ویروس تولید میشوند و با تعیین وجود آنتی بادی میتوان به وجود ویروس در بدن پی برد این تست برای تخمین میزان ریسک ابتلا به PML نیز کاربرد دارد. قبل از شروع درمان با Tysabri این تست باید به همراه MRI  انجام شود. هر 6 ماه این تست باید تکرار شود. اگر تست منفی شد خطر بیماری  PML خیلی کم است (کمتر از 1 در 10000). اگر مثبت شد نشان دهنده خطر بالاتری برای ابتلا به PML است هرچند برای اکثریت خطر هنوز کم است. افزایش ریسک پیشرفت PML به مصرف داروی سرکوبگر ایمنی در قبل بستگی دارد.

برای تشخیص این ویروس روشهای متعددی وجود دارد از جمله:

  1. روش PCR برای تعیین مقدار ویروس در مایع مغزی نخاعی: افزایش مقدار ویروس JC در بیماران مبتلا به MS تحت درمان با Natalizomib (Tysabri) بدون بیماری PML گزارش شده است و میتواند بعنوان راهی برای تشخیص اولیه بیماران آلوده به JC که قبلا پاسخ ایمنی به این ویروس نداشته اند مفید باشد.
  2. تست آنتی بادی که سطوح بالای آنتی بادی ضد JC در خون میتواند مشخصه بیماری PML باشد.
  3. نمونه از مایع نخاعی که آنتی بادی ضد ویروس JC را میتوان در آن تشخیص داد
  4. تست MRI که وجود ضایعات قسمت سفید مغز مورد بررسی قرار میگیرد
  5. بیوپسی مغز و بررسی بافت زیر میکروسکوپ

نام های مشابه :

John Cunningham Virus (JCV)

موارد عدم پذیرش نمونه :

نمونه گیری نادرست و در شرایط غیر استریل.

قرار دادن نمونه در درجه حرارت بالا و ذوب و فریز مکرر نمونه.

اطلاعات تکمیلی :

PML یا لکوآنسفالوپاتی چند کانونی پیشرونده ناشی از JC ویروس مانند بیماری مولتیپل اسکلروز توسط دمیلینه کردن اعصاب به آنها آسیب میزند و بنابراین علائم آنها میتواند شبیه هم باشد. علائمی مثل ضعف بدن، مشکلات بینایی، لکنت زبان و مشکلات شناختی را نشان میدهد. اگر PML درمان نشود میتواند به سرعت پیشروی کند و خطرناک شود که اغلب کشنده میشود. حتی اگر زود هم تشخیص داده شود ممکن است باز هم ناتوانی های دائمی را ایجاد کند. در افراد با عفونت HIV1 و افرادی که داروهای سرکوبگر ایمنی جهت درمان سرطان یا گرفتن پیوند یا بیماری اتوایمنی مثل MS مصرف میکنند این بیماری نیز دیده شده است. البته نوع دارو و شرایط تضعیف سیستم ایمنی در پیشرفت این بیماری تاثیر دارد و به ویروس JC اجازه میدهد که مجددا فعال شود و باعث التهاب و آسیب مغز میشود. خطر بیشتر برای افرادی است که تعداد گلبولهای سفید آنها برای مدت طولانی بسیار پایین باشد. درمان با برخی از موثرترین داروها بخصوص تای سابرای Tysabri و بندرت گای لنیا Gylenia و تک فرودا  Tecfidera میتواند باعث افزایش ریسک پیشرفت بیماری PML بشود. این به دلیل اینست که این داروها سیستم ایمنی را تضعیف میکنند.

در حال حاضر معلوم نیست چرا برخی مردم با ویروس JC به سمت بیماری PML میروند و برخی نه. البته سیگار کشیدن یک فاکتور خطر برای دیگر عفونتهای ویروس و میکروبی است ولی بنظر نمیرسد که در بیماری JC اثری داشته باشد. احتمالا سن، ژنتیک و عملکرد سیستم ایمنی در پیشرفت بیماری PML تاثیر دارند ولی تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.


آدرس : شیراز ، خیابان معدل غربی ، مجتمع پزشکی راز

شماره های تماس : 071-32369393-6 / 071-91009393

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه 6 الی 24:00، پنجشنبه 6 الی 19 و روزهای تعطیل 7 الی 12:30


شماره ی واتساپ : 09914444130
آدرس اینستاگرام : instagram.com/razlab.ir
کلیه ی حقوق این وبسایت متعلق به آزمایشگاه راز می باشد .